Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Krajští záchranáři dostali tři nové vozy, dva speciály pro mimořádné účely a malou sanitku

Celé území Karlovarského kraje je tak pokryto takzvanými malými sanitkami, ve kterých do terénu vyjíždí záchranář a lékař. Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje (ZZS KVK) má na všech pěti výjezdových základnách k dispozici moderní Škodu Kodiag.

Vozidla jsou upravena dle našich požadavků tak, aby vyhovovala potřebám záchranářů a provozu zdravotnické záchranné služby. V úložném prostoru vozu je umístěno výsuvné plato, na kterém jsou připevněny zdravotnické přístroje a ostatní potřebné prostředky pro zásah na místě události jako například ruční svítilna, ochranné přilby a batohy záchranářů. Vozidla jsou vybavena paketem pro zvýšenou ochranu podvozku, přídavným nezávislým topením, parkovací kamerou a ledničkou pro skladování léčivých přípravků. Vozidla jsou také vybavena spojovací technikou, navigačním a sledovacím systémem a dále výstražným světelným a zvukovým zařízením.“ řekl Petr Královec, vedoucí provozního oddělení ZZS KVK.

Nová, speciálně upravená Škoda Kodiag, která plní funkci takzvané malé sanitky, bude umístěna na základnu v Sokolově, která je aktuálně nevytíženější v celém kraji. Stávající vozidlo bude ze Sokolova přesunuto na základnu v Teplé, kde měli dosud starou Škodu Yeti.

„Škoda Kodiaq vyšla na necelých 1,5 milionu Kč, včetně zástavby. Většinu finančních prostředků pokryly finance z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů a necelých 10 % uhradila ZZS KVK z vlastních zdrojů,“ uvedla Petra Bakurová, PR referentka ZZS KVK.

Vedle zmiňované malé sanitky převzali včera krajští záchranáři také dva logistické speciály pro případy vzniku mimořádných událostí v kraji. 

„Jedno vozidlo je umístěno na výjezdové základně Cheb a druhé na výjezdové základně Karlovy Vary. Nová vozidla nahradila starý dosluhující speciál. Jejich nákupem došlo k rozdělení materiálu do dvou na sobě nezávislých vozů a tím lepšímu rozložení sil na celé území kraje. Cílem je samozřejmě včasný dojezd na místo události kdekoliv v kraji,“ upřesnil ředitel ZZS KVK Jiří Smetana.

Obě vozidla jsou jedinečná především svojí zástavbou v nákladovém prostoru, kde jsou vestavěny regály a úložné prostory. Celý nákladový prostor je rozdělen na technické vybavení (elektrocentrála, osvětlení vozidla i okolí, nafukovací stan a další nezbytné nářadí), materiální vybavení (pomůcky pro fixaci, imobilizaci a transport zraněných, box pro kyslíkovou terapii) a zdravotnické vybavení (zajištění základních životních funkcí, zástavu krvácení, teplotní management, vybavení pro ochranu před vysoce virulentními nákazami a další nezbytné ochranné prostředky).

„Oba speciály nabízí možnost ošetření minimálně 60 osob, což může být potřeba v případě vzniku mimořádné události na území Karlovarského kraje,“ uvedl Lukáš Kos, vedoucí pracoviště krizové připravenosti ZZS KVK.

Logistické speciály byly celé uhrazeny z dotace na krizovou připravenost od Ministerstva zdravotnictví ČR. Jedno vozidlo stálo 1,6 milionu Kč, celkem tedy 3,2 milionu Kč. To ocenil i hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA), který si nové vozy osobně prohlédl. „Je skvělé, že se daří zajišťovat obnovu vozového parku záchranářů z externích finančních zdrojů. Bylo by dobré, kdyby tento trend pokračoval i v budoucnu,“ dodal hejtman, který se vedle nových vozidel prohlédl i celou karlovarskou výjezdovou základnu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ZZS KVK, nové vozy, Karlovarský kraj, záchranáři, Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje, Petr Královec, Sokolov, Petr Kulhánek, Jiří Smetana, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česká kancelář pojistitelů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští záchranáři dostali tři nové vozy, dva speciály pro mimořádné účely a malou sanitku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.