Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vedení karlovarské radnice stanovilo přísné podmínky pro čerpání obřího úvěru

Peníze z úvěru ve výši sedmi set milionů korun se podle primátorky Karlových Varů nesmí dostat do běžného financování města, ale smějí být použity pouze na úhrady faktur za předem schválené investiční projekty.

„Máme přesně stanovená pravidla na postupné čerpání úvěru. Všechny peníze budou použity pouze na schválené akce a o čerpání budou průběžně informováni všichni zastupitelé,“ uvedla Andrea Pfeffer Ferklová (ANO), primátorka Karlových Varů.

Karlovarské zastupitelstvo schválilo úvěr ve výši 700 milionů korun na investice města v letech 2020 až 2023. Úvěr by měla radnice začít splácet s tříletým odkladem. Ten požadovala proto, že právě za tři roky skončí splácení úvěru za stavbu KV Arény a město tak plynule přejde na splácení nového úvěru na další investice, bez nutnosti výrazně navyšovat výdaje z rozpočtu.

"Úvěr je na 15 let. Tři roky ho budeme čerpat, poté ho začneme splácet. Roční splátka by měla být kolem 58 milionů korun s tím, že úroková sazba je nižší než jedno procento,“ uvedla dále primátorka krajského města.

Jedním z prvních projektů, které by měly být financovány z půjčených peněz je stavba nového Dvorského mostu. Ta by měla být zahájena už začátkem příštího roku. Dále se uvažuje o financování rekonstrukce Chebského mostu, stavbě koncertního sálu v Císařských Lázních nebo rekonstrukci terminálu před Městskou tržnicí a Varšavské ulice.

„Všechny tyto a další akce budou samozřejmě schváleny a řádně soutěženy. A bude předem zcela jasné, že budou financovány z výše zmiňovaného úvěru. Peníze použijeme pouze na investice a nesmí se nám dostat do běžného financování města,“ doplnil náměstek primátorky Tomáš Trtek (ANO).

Vedení města připravilo takzvaný zásobník projektů, na které mají být postupně finance čerpány.

„Máme nastaven přísný kontrolní mechanismus na čerpání financí z úvěru a budeme samozřejmě průběžně informovat všechny zastupitele o aktuálním stavu čerpání, zůstatku a dalších plánech,“ dodal náměstek primátorky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky investice, rozvoj města, úvěr, podmínky, splácení, Karlovy Vary, radnice, peníze, ANO 2011, Andrea Pfeffer Ferklová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení karlovarské radnice stanovilo přísné podmínky pro čerpání obřího úvěru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.