Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vzkaz obyvatel Karlovarského kraje: Svoboda není samozřejmost

Zástupci chebského spolku Komunitní osvětové společenství dnes vyvěsili u kolonády Ferdinandova pramene v Mariánských Lázních nápis "Svoboda není samozřejmost". Chtěli tím připomenout události 17. listopadu, kdy proti studentům v roce 1939 krvavě zakročili němečtí nacisté a o 50 let později komunistická moc. Nápis z kartonu složený z 23 písmen a dlouhý deset metrů putoval již téměř celým krajem, řekla dnes za chebský spolek Lucie Poláková.

"Hledali jsme cestu, jak být i v lockdownu vidět, oslavit svátek vítězství svobody a demokracie, neporušit vládní nařízení a neohrozit se vzájemně," řekla Lucie Poláková. "Vymysleli jsme tak jednoduchý, bezpečný a zároveň vizuálně zajímavý koncept, jak se k oslavě 17. listopadu aktivně přihlásit, ukázat to ostatním a ideálně inspirovat své přátele a známé," dodala.

Manželé Lucie Poláková a Jindřich Novák z chebského spolku vytvořili nápis s heslem v národních barvách, se kterým se nejprve vyfotili u chebského Špalíčku, a poté fotografie zveřejnili a vyzvali ostatní, ať udělají totéž na typickém místě ve svém městě. K výzvě se připojily další spolky v kraji, například mariánskolázeňský Švihák, a také jednotlivci nebo rodiny z Aše, Chebu, Františkových Lázní, Mariánských Lázní, Sokolova, Karlových Varů, Jáchymova, Ostrova a Lokte. Fotografie s nápisem tak vznikly například u Památníku obětem železné opony u Chebu, u lavičky Václava Havla v Chebu, u Mauthausenských schodů u bývalých dolů Jáchymovského pekla nebo u sochy zakladatele státu Tomáše Garrigua Masaryka v Karlových Varech.

"Chceme naším happeningem ukázat, že i tento způsob dobrovolnictví má smysl a že i v našem strukturálně postiženém kraji je dost lidí, kteří si svobodu a demokracii považují, chtějí ji oslavovat a dobře si uvědomují, že nejsou samozřejmostí," uvedla Poláková.

Vyvrcholením akce je dnešní postavení nápisu u kolonády Ferdinandova pramene v Mariánských Lázních, která se současně rozsvítila v barvách trikolory. Fotografie z akce pak zástupci zveřejní na svém webu a facebooku.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook Lucie Poláková

Štítky ČR, historie, zajímavosti, 1939, 1989, Karlovarský kraj, nápis, Mariánské Lázně, Cheb, Václav Havel, Tomáš Garrigue Masaryk, Karlovy Vary, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzkaz obyvatel Karlovarského kraje: Svoboda není samozřejmost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.