Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Česko si dnes vznik státu připomíná spíš symbolicky. Tradiční pietní akce na Vítkově se nekonala

Česká republika si dnes i přes složitou epidemickou situaci připomíná výročí vzniku samostatného československého státu. Většina tradičních akcí byla zrušena a připomínky jsou často spíše symbolické. Prezident Miloš Zeman večer zveřejní seznam osobností, kterým se letos rozhodl udělit státní vyznamenání. Následně od 20:05 vystoupí s televizním projevem. Samotný ceremoniál udílení vyznamenání byl ale přesunut na příští rok.

Zrušena byla také tradiční pietní akce na pražském Vítkově, kde každoročně politici a představitelé veřejného života kladli věnce u hrobu neznámého vojína. Ministerstvo obrany zrušení akce zdůvodnilo vývojem epidemické situace a souvisejícími opatřeními vlády. Politici přišli k pomníku položit květiny individuálně.

Vyvrcholením oslav státního svátku tradičně býval slavnostní večer na Pražském hradě, při kterém prezident udílí státní vyznamenání. I když Zeman chtěl původně ceremoniál i přes špatnou situaci kolem epidemie zachovat, rozhodl se nakonec na doporučení vlády své rozhodnutí změnit. Vyznamenání vybraným osobnostem udělí, převezmou si ho ale až příští rok. Prezident avizoval, že posmrtně ocení například zpěváka Karla Gotta či herce Karla Fialu, mezi vyznamenanými bude i končící ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Neuskuteční se ani projev prezidenta, který slavnostní akt doprovází. Zeman ale projev předtočil a od 20:05 bude odvysílán v televizi.

Státní svátek si Pražský hrad připomněl slavnostním střídáním Hradní stráže. Univerzita Karlova uctila vznik republiky položením věnců o Obecního domu, kde bylo samostatné Československo vyhlášeno. Pietní akty se uskutečnily i v dalších městech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Česko, Slovensko, Zeman, historie, 1918, Praha, Miloš Zeman, Vítkov, Československo, Ministerstvo obrany České republiky, Pražský hrad, Karel Gott, Karel Fiala, Roman Prymula

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko si dnes vznik státu připomíná spíš symbolicky. Tradiční pietní akce na Vítkově se nekonala  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.