Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Záchrana koťat uvězněných v kanálu trvala deset hodin

Smutné je, že pět koťat musel podle záchranářů někdo do kanálu v karlovarských Otovicích vyhodit úmyslně. Ještě smutnější ale je, že o nich někdo další musel vědět, protože je ke kanálu chodil krmit. I přes dlouhou záchrannou akci přežilo jen jedno.

"Dobrý den, jedu autem, u silnice sedí malá holčička a brečí. Tak takhle začal zase jeden z emotivních výjezdů. Hovor pokračoval tak, že v kanalizační vpusti jsou koťata a nemohou ven. Po našem příjezdu na místo a kontrole inspekční kamerou se potvrdilo, že je zde minimálně jedno živé kotě. Bohužel, bez patřičného vybavení nebylo možno téměř nic dělat a na pomoc tak byli povoláni karlovarští hasiči,“ líčí začátek neskutečně dlouhé záchranné akce Petr Prokeš za záchranné a odchytové služby pro zvířata v Karlových Varech.

Řidič, který mu volal, zalarmoval i policii takže na místo přijela i policejní hlídka. Následně sem dorazil i tým karlovarských hasičů, který po otevření vpusti zjistil, že koťata ležící na odpadovém sátu jsou již mrtvá.

„Jenže jedno bylo na živu a zoufale mňoukalo odkudsi z potrubí. Postupně jsme tedy společně pootvírali další vpusti a revizní šachtu. Kotě bylo sice vidět, ale absolutně bez šance se k němu dostat. Byly vyzkoušeny veškeré pokusy, kominické "sluníčko", návnady, pokus o vytlačení hadicí, dokonce i proud vody - nic, všechno marné. Rozhodli jsme se, že vystrašené a zesláblé kotě takto nemáme šanci vyprostit, a proto tedy vyrobíme jakýsi "žebřík" z hrubého textilu a necháme zde návnadu,“ pokračuje záchranář s tím, že v kanále byly nalezeny konzervy i granule což vypovídá o tom, že o koťatech musel někdo vědět a chodil je do kanálu krmit.

Po kontrole za několik hodin bylo evidentní, že kotě bylo nahoře a má tedy možnost dostat se k návnadám, bohužel při sebemenší manipulaci s víkem vpusti okamžitě uteče zpět. Záchranáři se rozhodlo povolat pracovníky Vodáren a kanalizací, kteří přivezli inspekční kameru určenou pro kontrolu potrubí.

„Kanalizace musela být nejdříve zprůchodněna, posléze znovu otevřena inspekční šachta a kotě po té bylo velmi opatrně vyplaveno do nachystaného odchytového vaku. Velmi zesláblé kotě aktuálně intenzivně zahřívají, vykrmují a léčí na klinice KV Vet, odkud následně půjde do karlovarského kočičího útulku Bezblešek,“ popisuje konec záchranné akce Petr Prokeš a dodává: „Když se podíváme na začátek, tak malá holčička nebyla lhostejná, projíždějící řidič nebyl lhostejný, na místě se sešla hlídka policie, starostka obce Otovice, jednotka hasičů, odchytová služba, zástupce kočičího útulku, vodárny a kanalizace a všichni chtějí alespoň to jedno malé kotě dostat ven za každou cenu. Povedlo se a my jsme moc šťastní.“

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky koťata, záchranáři, kanál, hasiči, záchranná a odchytová stanice, Otovice, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Monika Novotná

Je vážně škoda, že je úsilí všech zapojených vlastně vniveč, když šla malá do nejhoršího útulku v Čechách, kde přežije jenom zázrakem.

Středa, 21. října 2020, 23:51Odpovědět

Scharllota Wild

Dekuji ♥️

Středa, 21. října 2020, 20:53Odpovědět

Záchrana koťat uvězněných v kanálu trvala deset hodin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.