Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lékaři, vraťte se do Česka. Na výzvu vypomoci se zatím hlásí šestnáct lékařů ze zahraničí

Ze zahraničí se na výpomoc v Česku v době epidemie koronaviru na základě výzvy prezidenta České lékařské komory Milana Kubka do neděle přihlásilo 16 lékařů. Komora výzvu zveřejnila ve středu na webu. Nemocnicím začíná chybět personál kvůli přílivu pacientů s covidem i rostoucímu počtu nakažených zdravotníků.

"My je přesměrováváme na ministerstvo zdravotnictví na odbor zdravotních služeb, doporučujeme jim, aby kontaktovali zároveň svoji bývalou nemocnici, kde mají vazby," řekl Milan Kubek. Za úspěch by považoval, pokud se takto vrátí několik desítek dobrovolníků. "Samozřejmě já nejsem tak naivní, abych očekával, že se nám vrátí ty tisíce lékařů, kteří v posledních letech z České republiky odešly, ale situace je natolik vážná, že je každá pomoc dobrá," podotkl. Vyzdvihl, že na rozdíl od mediků jde o kvalifikované lékaře s praxí.

V Česku se od března, tedy od začátku epidemie způsobené novým koronavirem, nakazilo téměř 174 tisíc lidí, jen za říjen přes 100 tisíc. V tomto týdnu počty případů třikrát překonaly rekord a podle údajů deníku The New York Times je Česko podle počtu případů nakažených na 100 tisíc obyvatel za uplynulý týden na druhém místě ve světě; stejně tomu bylo i před týdnem.

Odborníci uvádějí, že do nemocnic se dostanou asi tři až čtyři procenta nakažených, z nich asi 20 procent bude ve vážném stavu. Doba od diagnózy do vážných příznaků, které hospitalizaci vyžadují, je mezi týdnem a deseti dny. Koordinátor intenzivní péče v zemi Vladimír Černý v pátek prohlásil, že nejbližší týdny budou pro české zdravotnictví mimořádně těžké, velmi náročné především pro zdravotníky, kolaps systému ale nehrozí.

Podle Kubka větším nebezpečím než chybějící nemocniční lůžka se stává nedostatek kvalifikovaných lékařů a zdravotních sester. "Na zdravotnictví se valí obrovská vlna cunami, během tohoto týdne se podařilo vytvořit nějakou rezervní kapacitu v nemocnicích, díky tomu, že se drasticky omezila veškerá neakutní zdravotní péče, ale nárůst pacientů je skutečně veliký," uvedl.

Proti konci září je podle dat ministerstva zdravotnictví počet hospitalizovaných s koronavirem už více než trojnásobný a pacientů ve vážném stavu je také trojnásobek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, zdravotnictví, zahraničí, lékař, ČLK, Česko, nemocnice, Milan Kubek, COVID-19, pandemie covidu-19, Česká lékařská komora, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Vladimír Černý, The New York Times

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři, vraťte se do Česka. Na výzvu vypomoci se zatím hlásí šestnáct lékařů ze zahraničí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.