Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Důstojné rozloučení si zaslouží i osamělí lidé bez příbuzných

Město Sokolov každoročně vypravuje téměř tři desítky takzvaných sociálních pohřbů. Od loňského roku je rozloučení se zesnulými, kterým není nikdo schopen nebo ochoten vypravit pohřeb, pojato jako pietní akt, kterého se účastní farář i starostka města.

„Naši pozornost si zaslouží i lidé, jejichž ostatky by byly uloženy do společného hrobu v rámci sociálního pohřbu bez jakékoliv pozornosti,“ uvedla starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO).

Letošní pietní akt se konal v minulém týdnu a byl určen pro téměř dvě desítky zesnulých, jejichž popel byl po obřadu uložen do společného hrobu.

„O důstojnost tohoto okamžiku se postaral faráře Církve československé husitské Lukáš Bujna. Pronesl slova posledního rozloučení a naposledy požehnal ostatkům zesnulých. Nechybělo položení kytice na hrob a zapálení svíček,“ doplňuje Vladimír Meluzín, mluvčí sokolovské radnice s tím, že toto rozloučení je určeno pro zemřelé, jejichž příbuzní například neměli peníze na uspořádání pohřbu, nebo žili v osamění a tak nebyl nikdo, kdo by jejich pohřeb zařídil.

V loňském roce město Sokolov vypravilo 28 pohřbů, náklady na jeden se pohybují kolem 10 000 korun. Peníze vynaložené na sociální pohřby vrací městu zpět stát, konkrétně Ministerstvo pro místní rozvoj. 

„Po dobu jednoho roku od vypravení pohřbu jsou urny uskladněny, uskladnění je bezplatné. Poté jsou ostatky uloženy do společného hrobu obce, formou vsypu. Po dobu jednoho roku od úmrtí mohou případní dědici či rodina náklady na pohřbení uhradit zpět městu a vyzvednout si urnu s ostatky. Po uskutečnění  vsypu  do společného hrobu už nelze vydat urnu s ostatky, přestože pohřeb dědic zaplatí, neboť vsyp je již nevratný," doplnil mluvčí radnice a dodal, že letos město Sokolov již vypravilo 28 sociálních pohřbů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vladimír Meluzín

Štítky sociální pohřby, Sokolov, farář, Lukáš Bujna, pohřeb, Renata Oulehlová, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Důstojné rozloučení si zaslouží i osamělí lidé bez příbuzných  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.