Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tlaková plynárna Sokolovské uhelné skončila, začalo propouštění

Plynárenská část kombinátu Sokolovské uhelné (SUAS) ve Vřesové se definitivně zastavila. Začalo také postupné propouštění asi tisícovky zaměstnanců. Ke konci srpna dostalo výpověď 178 lidí, další firma propustí do konce roku. Pro část z nich chce najít uplatnění ve svých dceřiných firmách a provozech, oznámila dnes Sokolovská uhelná na facebooku.

Že provoz tlakové plynárny ve Vřesové skončí, oznámila SUAS již koncem července. Firma nenašla společné řešení s vládou, které by umožnilo další fungování tohoto provozu. Tlaková plynárna ukončila provoz po 51 letech. Unikátní technologie umožňovala přeměnu hnědého uhlí na energetický plyn, ale i štěpení vedlejších karbochemických produktů. Podobných zařízení je na světě jen několik.

Odstavený provoz, který minimálně na několik let zamíří do tzv. studené zálohy, zaměstnával buď přímo nebo v navázaných technologiích tisícovku pracovníků. "Bohužel situace je tentokrát o mnoho složitější než před lety, kdy jsme kvůli sesuvu vnitřní výsypky museli zavřít lom Družba. Tehdy firma ještě dokázala těch tisíc lidí podržet. Skokové zvýšení ceny povolenek nás ale o podobnou možnost definitivně připravilo. Jediná šance byla, že se nám povede najít aspoň pro část z nich nové uplatnění, nebo aspoň nějak pomoci těm, kteří odejít budou muset," uvedl místopředseda představenstva Sokolovské uhelné David Najvar.

Stát přislíbil pomoc se zmírněním dopadů uzavření provozu. "Asi tím největším úspěchem je dohoda se státem o změně vládního nařízení. Pokud ho kabinet v září schválí, měli by odcházející zaměstnanci dostávat příspěvek ve výši 5300 korun, podle odpracovaných let, po dobu až 60 měsíců," řekla vedoucí personální sekce Sokolovské uhelné Pavlína Havlanová.

Hodně jim podle ní může pomoci i projekt Outplacement. "Původně platil jen pro Ústecký a Moravskoslezský kraj, ale nově se vztahuje i na Sokolovsko a odcházející zaměstnance Sokolovské uhelné. A díky tomu stát bude po dobu až devíti měsíců cíleně podporovat zaměstnavatele, kteří je přijmou do pracovního poměru. A to částkou až do výše 15.000 korun," doplnila Havlanová. Zaměstnanci mají nárok i na nadstandardní odstupné a další náležitosti vyplývající z kolektivní smlouvy.

"Pro několik desítek zaměstnanců se nám podařilo najít uplatnění v dalších provozech, nebo ve firmách v rámci skupiny," uvedl Najvar. Podle něj firma plánuje řadu projektů, které by těmto lidem měly zajistit uplatnění i v budoucnosti. Jde například o spuštění regionálního centra zpracování odpadů a s ním související výstavbu nového zdroje elektrické energie a tepla nebo o vlastní developerské projekty.

Technologie tlakové plynárny bude v nadcházejících týdnech postupně čištěna a konzervována. Z celé technologie zůstane v provozu pouze sušárna a drtírna uhlí, které budou dál připravovat vstupní palivo pro teplárnu.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, uhlí, zaměstnanost, Sokolovská uhelná, technologie, Facebook, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tlaková plynárna Sokolovské uhelné skončila, začalo propouštění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.