Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Golf si v Mariánských Lázních zahrál například Mark Twain, Thomas Alva Edison, Sigmund Freud, generál Patton nebo Franz Kafka

Královské golfové hřiště v jednom z nejkrásnějších českých lázeňských měst letos slaví 115 let od svého založení. K výročí je připravena výstava mapující nejen historii klubu, ale i jména hráčů, kteří sem zavítali. A jména to jsou opravdu velmi zajímavá.

„Výstava k 115. výročí založení městského Royal Golf Clubu nese název Dějiny golfu v České republice a uvede návštěvníky do časů dávno minulých, kdy se kontinentální Evropa teprve seznamovala s novým sportem zvaným golf. Vystavené předměty se z větší části vztahují k historii Royal Golf Clubu Mariánské Lázně a k historii golfového sportu na území České republiky. U některých vystavených předmětů se jedná o unikáty, dosud ještě nikdy veřejně nevystavené,“ uvedla Elena Sorokina, mluvčí Infocentra Mariánské Lázně s tím, že výstava představí více než 50 vzácných exponátů.

 K vidění budou historické golfové míčky, hole vyrobené prvními trenéry klubu na začátku 20. století či pravidla golfové hry vydaná v Mariánských Lázních. Zajímavý je také golfový bag vojáka americké armády nebo dětský putter, který pro svého syna v roce 1960 vyrobil otec nynějšího prezidenta České golfové federace Zdeňka Kodejše, který je zároveň členem Royal Golf Clubu.

„Mariánskolázeňské hřiště je celou dobu úzce spjato s československým, posléze českým golfem jak na vrcholové bázi, tak v provedení rekreačním. Je těsnou součástí lázeňského života západních Čech. Vyrostly zde legendy českého golfu, hrály se zde vrcholné evropské turnaje, během nichž po hřišti chodily legendy evropského a světového golfu. Klub se stal jedním z pouhých dvou hřišť evropského kontinentu, která se mohou honosit titulem Royal,“ řekl Zdeněk Kodejš.

Vedle golfových exponátů se návštěvníci mohou těšit na i na dobové fotografie, které připomínají slavnou historii klubu. Současný prezident mariánskolázeňského golfového klubu Jiří Pos připomněl, že hřiště bylo založeno v roce 1904 a jeho patronem se stal anglický král Edward VII. „Přeji návštěvníkům výstavy i našeho klubu příjemný zážitek z ochutnávky golfové historie a hezkou hru těm, kteří si zahrají na hřišti, kudy doslova kráčela historie,“ doplnil Jiří Pos.

Hřiště v Mariánských Lázních bylo už po svém vzniku velmi populární a začali ho navštěvovat králové Španělska a Švédska, indický mahárádža, finančník Morgan, magnát Gulbenkian, slavní průmyslníci a umělci z celého světa.

„V klubovně golfového hřiště si návštěvníci výstavy, která začíná v neděli 16. srpna, mohou prohlédnout i fotografie, na nichž nechybí člen klubu a slavný spisovatel Rudyard Kipling nebo významní návštěvníci klubu, mezi něž patřil Mark Twain, Thomas Alva Edison, Sigmund Freud, generál Patton, Franz Kafka a další,“ dodala Elena Sorokina s tím, že hřiště v Mariánských Lázních obdrželo v roce 2003 od královny Alžběty II. titul Královského hřiště, kterým se pyšní jako jediné v kontinentální Evropě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto RGCML

Štítky golf, historie, Mariánské Lázně, královské hřiště, Mark Twain, Thomas Alva Edison, Sigmund Freud, Franz Kafka, výstava, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Golf si v Mariánských Lázních zahrál například Mark Twain, Thomas Alva Edison, Sigmund Freud, generál Patton nebo Franz Kafka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.