Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Češi se na výletech baví malovanými kamínky. Ty mohou cestovat až stovky kilometrů

Je dost možné, že se vám to už také stalo. Jdete po ulici a najdete malovaný kamínek. Ten ale asi nikdo neztratil, protože s největší pravděpodobností šlo o putovní kamínek – novou zábavu, kterou se už půl roku v naší zemi baví děti i dospělí. Nápad pochází z USA, odkud se kromě ČR rozšířil třeba i do Rakouska, Švýcarska nebo Slovenska.

Facebooková skupina Kamínky má aktuálně 160 tisíc členů. Byla založena před 6 měsíci – 22. ledna 2020.

Princip této „hry“ je snadný – stačí se připojit ke skupině Kamínky na Facebooku a nějaký putovní kamínek namalovat. Pak je dobré položit ho na viditelné místo, aby ho mohl najít někdo jiný. Na každém kamínku musí být podpis – zespodu název skupiny Kamínky, logo Facebooku a PSČ místa, odkud tvůrce pochází.

Zábava napříč Evropou 

Pokud takový kamínek najdete, pak se přidejte do uvedené skupiny na Facebooku, kde sdílejte fotku kamínku z obou stran. Do popisku fotky napište PSČ a místo, kde jste ho našli. Tak může autor i další členové skupiny sledovat, co se s kamínkem děje. Kamínek si nálezce může nechat pro radost, případně ho dát na jiné místo o kousek dál nebo ho třeba převést i do jiného města. Kamínky pak mohou cestovat i stovky kilometrů, protože se do této zábavy zapojili lidé napříč celou Evropou.

„Kamínkové mánii“ tak trochu propadl i Tomáš Kaser z Jihlavy, který za poslední dva měsíce na výletech s rodinou našel asi 10 kamínků. „Bereme všechny, co najdeme. Zatím posíláme všechny dál a sledujeme, jestli se pohnuly dál. Někdy je to ale ve facebookové skupině takové zmatené a špatně se dohledávají,“ prozradil Tomáš Kaser s tím, že zatím nic s rodinou nenamaloval, zřejmě to ale také zkusí.

Stačí barva, štětec a nápad

Malování na kamínky není nic moc složitého. Stačí štětce za pár korun, akrylové barvy a bezbarvý lak. Pak už jen nasbírat v terénu kamínky, na stůl položit třeba staré noviny a může se začít malovat. Důležité je zapojit fantazii a už podle tvaru kamínku přemýšlet, co nejvíce připomíná. Kulatý oblázek se hodí spíše na broučka, podlouhlý úzký může být žížala a třeba kulatý valounek může být namalován jako míč nebo medvídek.

Čím malovat a lakovat? Na kamínky se nejlépe maluje akrylovými barvami nebo akrylovými fixami, které jsou samy o sobě odolné a trvanlivé. Pro jistotu je ale lepší je ještě přelakovat. Vodovky, temperky, obyčejné fixy nebo pastelky nejsou moc vhodné, protože kamínky budou vystavené vlivům počasí, slunci a dešti, a ne vždy je někdo okamžitě najde.

Nejlépe se maluje na hladké oblázky z řeky nebo moře. Lze je ale za pár korun sehnat ve stavebninách nebo hobbymarketech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková, Kamínky / Facebook

Štítky kamínky, malování, léto, USA, Facebook, Švýcarsko, Rakousko, Česko, Slovensko, výlet, Evropa, zábava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi se na výletech baví malovanými kamínky. Ty mohou cestovat až stovky kilometrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.