Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Je třeba donutit Romy vstát každé ráno z postele, říká starostka Sokolova Renata Oulehlová

Romská otázka a problémy s ní spojené, jsou v Sokolově podle zástupců města neúnosné. Radní doslova nadzvedl dopis vládní zmocněnkyně pro lidská práva Heleny Válkové s nabídkou čerpání peněz z Norských fondů na zajištění romských poradců. Podle radních se jedná o naprostou absurditu a ukázku dalšího rozhazování peněz, místo radikálního a tvrdého řešení.

„Kolik poradců již bylo hrazeno ze státních a jiných peněz. Kolik různých neziskovek tady po celém státě funguje a co se změnilo? Nic. Situace je horší a horší a my jsme bezmocnější a bezmocnější,“ popisuje současný stav starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO), která odmítá účast ve výše popsaném projektu. Naopak společně se svými kolegy vybízí k radikálním řešením, které naučí Romy základním povinnostem a návykům.

„Potřebujeme je přinutit k tomu, aby ráno vstali z postele a alespoň dovedli děti do školek a škol. Jenže nemáme žádnou páku. Proto by bylo dobré, kdyby se každý nezaměstnaný musel každé ráno hlásit například na úřadě práce. Prostě by musel vstát a jít na úřad ohlásit, že vstal. Po cestě by dal děti do školky a školy a alespoň děti by se od malička naučily, že je normální ráno odejít do práce, školy nebo školky,“ popisuje návrh řešení starostka Sokolova.

Její návrh podporuje i místostarosta Jan Picka (nez), který je přesvědčen, že v otázce romské problematiky nedošlo a nedochází v České republice k žádnému pokroku.

„Obrací se na nás slušní obyvatelé města například z Heyrovského ulice, kteří musejí vytrpět opravdu hrozné věci. Hlučnost, nepořádek a velmi často vulgární urážky romských obyvatel a výrostků. My bychom jim rádi pomohli, ale jsme v této otázce naprosto bezmocní,“ vysvětluje místostarosta.

Jakobec: V řešení romské otázky je třeba přitvrdit

V České republice nyní působí zhruba 150 nejrůznějších organizací, které se mají zabývat romskou problematikou. Řešení, nebo zlepšení situace je ale v nedohlednu.

„Vidím, jak se každoročně zvedají náklady na řešení těchto problémů, ale situace není ani o milimetr lepší. Peníze se rozhazují do takzvaných měkkých projektů, ale řešení je v nedohlednu. Začínáme být trošku zoufalí. Myslíme si, že je třeba přitvrdit a začít to řešit,“ dodal další místostarosta Sokolova Karel Jakobec (ODS), který s nápadem každodenní registrace nezaměstnaných Romů rovněž souhlasí.

Vedení Sokolova se snaží Romům pomáhat v mnoha otázkách. Pomoc se ale dostane jen těm, kteří pro to chtějí něco udělat. Ti mohou například dostat od města i byt a mnoho dalších věcí.

„Bohužel ale víme, že většina jich není schopna ani dovést ráno děti do školky a školy. Když děti přijdou, jsou fajn. Většinou ale mají zažívací a další problémy. Nicméně my se o ně postaráme, ale musí nám je aspoň přivést, což bohužel velké procento vůbec nezvládne,“ doplňuje Renata Oulehlová, která je rovněž rozhořčena ukončením projektu na podporu asistentů prevence kriminality, Těch působí v Sokolově 12 a jejich činnost si vedení města pochvalovalo.

„Projekt na podporu jejich mzdy ale zanedlouho skončí, což je velká škoda,“ dodala starostka Sokolova, která přiznala, že se v Sokolově bojí i nájezdů Romů ze Slovenska, kteří již zjistili, že v České republice pro ně je život jednodušší.

Jako vážnou, vnímají situaci i obyvatelé Sokolova, kteří se ale bojí o svoji bezpečnost. „Jsme naprosto bezmocní. Je tady křik do noci, ale nejde to řešit. Vymahatelnost práva je tady v této zemi nízká. A když jim dají policisté nebo strážníci pokutu, tak ji stejně nikdo nezaplatí. Ale slušný člověk zaplatit musí, protože jinak přijde exekutor,“ popisuje rozhořčeně asi čtyřicetiletý muž, který si nepřál být jmenován. Jeho slova potvrzuje i další oslovená žena: „Když se jim řekne, ať jsou potichu nebo ať si po sobě uklízejí, vyhrožují nám a sprostě nadávají. Člověk se často i bojí jim cokoliv říci, protože nikdy nevíte, co vám v noci udělají.“

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Romové, nezaměstnanostm řešení, peníze, pomoc, kriminalita, Sokolov, Renata Oulehlová, Helena Válková, projekt, Česko, Karel Jakobec, ANO 2011, Jan Picka, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Nov

Sebral bych jim veškeré výhody a dávky. Pokud chceš peníze, běž makat. Stále se mluví o tom že nebude na důchody, ale nikde se nemluví ani nepíše že nejsou peníze pro tyto parazity této společnosti. Jak k tomu přijdou lidé co celý život dělají a ještě si musí šetřit na přilepšenou k důchodu. Lidé co dělají jen za životní minimum jezdí do zaměstnání a po nákupech MHD, nebo vlaky a tito parazité kteří ani nevědí co je práce si jezdí luxusními auty. Kde tedy na ně berou když nedělají??? Někde asi chyba je. Seberte jim veškeré výhody a podpory a oni se budou muset přizpůsobit, pokud chtějí žít v tomto luxusu.

Pondělí, 20. července 2020, 10:16Odpovědět

Alena Chýlková

Cikáni jsou většinou verbeš líná. Pamatuji si, že když jsem pracovala před mnoha lety na odboru školství ONV, dostávali obědy zdarma ( samozřejmě krom jiných výdobytků), aby se naučili kultuře stolování. Myslíte, že se to naučili? Jiní rodiče, přesto, že jsem m peněz nenadbývalo, museli samozřejmě platit. Proto se připojuji k názoru paní starostky!!!

Sobota, 18. července 2020, 13:39Odpovědět

Rudolf Láník

pokud nedělá sebrat všechny dávky !!! jak to že za socialismu museli makat jinak šli do kriminálu za příživu ?

Sobota, 18. července 2020, 12:25Odpovědět

Ada Friml

ŠKODA DALŠÍCH SLOV V TOM NAŠEM "ABSURDISTÁNU" PODVODŮ,LŽÍ A NÁSILÍ,NA SLUŠNÉM OBYVATELSTVU...

Pátek, 17. července 2020, 13:53Odpovědět

Ada Friml

ZDE VE STÁTECH ČESKÝCH A MORAVSKÝCH JE SMUTEK Z TOHO,ŽE VĚTŠINA ROMSKÉ POPULACE NEPRACUJE JE NA NÍ BRÁN "JINÝ ZÁKON"........

Pátek, 17. července 2020, 13:51Odpovědět

Je třeba donutit Romy vstát každé ráno z postele, říká starostka Sokolova Renata Oulehlová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.