Počasí dnes13 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Na jezdeckou sochu Karla IV. už lidé poslali více než milion korun

Nadživotní jezdeckou sochu zakladatele Karlových Varů bude realizovat akademický sochař Michal Gabriel, který vyhrál soutěž vyhlášenou Rotary klubem. Na její výrobu je třeba vybrat osm milionů korun a zodpovědět otázku, kde bude umístěna. A právě o nejvhodnějším místě disktovali v minulých dnech odborníci.

“Snažili jsme se hledat způsob, jak využít potenciál sochy a jak s ní pracovat tak, aby její umístění, symbolika a poselství přinesly něco dalšího pozitivního pro město. Důležité je, aby pomohla Karlovarakům ztotožnit se s jejich městem,” komentovala průběh workshopu architektka Pavla Melková.

Jako nejvhodnější místo pro umístění sochy, na jejíž výrobu je realizována veřejná sbírka, se jeví Sady Karla IV. před Císařskými lázněmi. Ty prochází rekonstrukcí a v této souvislosti bude nutná i revitalizace veřejných prostranství před budovou, jehož součástí by se nové soudobé umělecké dílo mohlo stát. Proběhlo profesionální dotazování na reprezentativním vzorku, přičemž z testovaných návrhů zvítězily právě Sady Karla IV.

A právě tato otázka byla hlavním tématem workshopu, kde byla mimo zmiňovaných Sadů Karlova IV. řešena i otázka umístění sochy na Divadelním náměstí.

“Budeme iniciovat revitalizaci obou lokalit v rámci připravované Strategie a Manuálu koncepčního přístupu tvorby veřejných prostranství v Karlových Varech,” uvedl Petr Kropp, ředitel Kanceláře architektury města Karlovy Vary.

V současné době je v Sadech Karla IV. umístěna socha panovníka od Otakara Švece, která je původně určená do pražského Karolina, není pohledová, ale určená do interiéru. Je nutné iniciovat nalezení alternativní důstojné lokality pro tuto plastiku.

Třetí zvažovanou variantou bylo i možné putování sochy po Karlových Varech s tím, že by se socha po určitém období přesunula na jiné místo. Tuto možnost nevyliučil ani sochař a auto díla.

“Možná se naplní i koncept přesouvání sochy po městě, které by nebylo v řádu dvou tří let, ale spíše v řádu desetiletí s tím, že definitivní místo pro tu sochu by mohlo vzniknout v prostorách, které navazují na koncepci rozvoje města např. na náměstí, které bude pro ni přímo postavené,” popsal Michal Gabriel s tím, že přemisťování sochy by iniciovalo obnovu veřejných prostranství, ve kterých by byla umístěna. Uvažovaná trasa podél řeky Teplé by mohla být zakončena v budoucnu na náměstí Republiky, jehož stav v současné době neodpovídá podmínkám pro umístění jezdecké sochy.

Workshopu se zúčastnili i zástupci památkové péče, kteří vnímají vznik sochy Karloa IV. velmi pozitivně. “Umístění sochy v parku u Císařských lázní považujeme za určitých podmínek možné. Z urbanistického hlediska se jeví za vhodnější umístění sochy na Divadelním náměstí, které by po úpravách mohlo plnit funkci shromažďovacího prostoru a místa konání například kulturních akcí,” komentovala závěry diskuze Romana Riegerová, ředitelka pracoviště Národního památkového ústavu v Lokti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto www.jezdeckasocha.cz

Štítky Karel IV., socha, Michal Gabriel, veřejná sbírka, Karlovy Vary, Karel IV. Lucemburský, Rotary International, Pavla Melková, Otakar Švec, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jezdeckou sochu Karla IV. už lidé poslali více než milion korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.