Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Kyselce pokračuje obnova lázní i bývalé Mattoniho expedice

V bývalých lázních Kyselka pokračují opravy zdevastovaných budov, původní vzhled jim postupně vrací obecně prospěšná společnost (o.p.s.) Lázně Kyselka. Hlavní úsilí se zaměřuje na obnovu Mattoniho vily, obnovu Ottova pavilonu a vily Vilemíny. Obecně prospěšná společnost se ale začala věnovat také obnově bývalé Mattoniho expedice, odkud se kdysi rozvážely vyrobené nápoje. Tato budova by mohla najít i novou náplň.Řekl to ředitel o.p.s. Lázně Kyselka Miroslav Perout.

Na Mattoniho expedici s raně secesním průčelím s orlicí o.p.s. vloni s památkáři určila, co je na budově památkově nejcennější - je to průčelí. V roce 1895 byly původní dřevěné hrázděné objekty, které tam byly za doby zakladatele lázní Heinricha Mattoniho, strženy a byla postavena jedna z prvních raně secesních průmyslových staveb v tehdejším Rakousku - Uhersku.

Krovy byly ale v 80. letech minulého století strženy a nahrazeny nevhodnou ocelovou konstrukcí. "Letos je to tak že na celém objektu už jsou krovy nové, klasickou tesařkou technologií. Nevhodná ocelová konstrukce byla sejmuta a nahrazena kopií původního krovu, a to z toho důvodu, že správní rada loni vydefinovala, že z tohoto objektu by mohla být částečná hasičská zbrojnice pro obec Kyselka a částečně multifunkční sál pro potřeby o.p.s. a pro potřeby obce," řekl Miroslav Perout. Práce na obnově objektu to ale podle něj prodražilo o více než milion korun.

Další rozpracovanou věcí je Jindřichův dvůr, kde skončila obnova zinkové části nástavbové věže. Konstrukci bylo nutné sejmout, tím se zjistilo, že hrázdění pod ní je také v havarijním stavu. Rozpočet na opravu je asi 480.000 korun. Pokud o.p.s. letos získá dotace, mohla by obnova věže pokračovat.

Na vile Vilémína se pracuje na vztyčení báně, která se propadla v roce 2016. Původní barvy má i břidlicové obložení věže. "Museli jsme na to použít speciální španělské barvy na kmen, protože u nás se už barevná břidlice netěží," doplnil Perout.

Dokončen byl projekt obnovy krovu lázeňské restaurace, který by se mohl začít uskutečňovat v roce 2021 nebo 2022. Restaurace by se měla stát pilotním dokončeným objektem, který by sloužil jako zázemí pro návštěvníky lázní. I na Ottově pavilonu byly už dokončeny obnovy krovů, kam by se měl vrátit původní kazetový strop.

O.p.s. Lázně Kyselka financuje opravy bývalého lázeňského komplexu hlavně z dotací od státu nebo z Karlovarského kraje. Na spolufinancování pak přispívá společnost Mattoni 1873.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, památky, stavby, lázně, Kyselka, Heinrich Mattoni, vila, oprava, Rakousko, Uherské království

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kyselce pokračuje obnova lázní i bývalé Mattoniho expedice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.