Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tahle noc patří kostelům, letos v poněkud komornějším duchu

Hned 26 kostelů otevře své brány veřejnosti. Lidé budou moci nahlédnout do jindy nepřístupných prostor, při komentovaných prohlídkách se pak dozví nejednu zajímavost o kostele nebo modlitebně v jejich okolí. Kvůli stávajícím vládním opatřením museli na některých místech upravit program a zrušit koncerty nebo dílny pro děti.

Každoročně akce přiláká stovky návštěvníků. Ti mohou letos do kostelů zavítat 12. června. V Lokti se budou moci podívat do jindy nepřístupné zvonice ve věži kostela. Ve Žluticích představí zájemců nově zrekonstruovanou márnici, kde je možné zhlédnout výstavu na téma pohřebnictví. V kostele sv. Jiří v Bečově mohou zase lidé vyzkoušet, že hra na varhany není jen tak. Navíc mohou pomoci k jejich záchraně.

„Páter Větrovec lidem představí varhany, na které se momentálně dělá sbírka na jejich opravu. Snad se budou už příštím roce restaurovat, je to vzácný nástroj. Jsou stále funkční, ale ten zvuk je špatný a navíc je tam červotoč,“ uvedl Daniel Poula, iniciátor Noci kostelů v Bečově.

Museli jsme osekat program

Kvůli stávajícím opatřením se někde uchylují i k tomu, že program výrazně zredukují. To se týká například kostela sv. Anny v Sedlci v Karlových Varech.

„Jindy míváme, což je obvyklé i za jiných Nocí kostela, ochutnávky vín nebo program pro děti a nějaká tu tvorbu tvorba. A to jsme právě všechno omezili na ten nejjednodušší program, abychom neměli moc lidí a tím pádem komplikace kvůli hygienickým opatřením,“ uvedl Alois Kůrka, předseda sdružení na záchranu kostela sv. Anny v Sedleci.

Na příchozí tu nicméně čeká i hudební program nebo komentované prohlídky do míst, který jsou jindy očím skryta. „Kromě samotné lodi se lidé dostanou až k varhanám, ty dokonce z části otevřeme, aby do nich viděli. Potom se mohou podívat na věž, na zvonici a na půdu kostela,“ doplňuje Kůrka.

Program museli upravit už ve zmíněném Bečově. „My jsme se do toho zapojovali většinou společně se zámkem, letos tam mají rekonstrukci, takže uvidíme, jaký bude zájem, když to bude jen ten kostel. Když je to i s tím zámkem, tak chodilo kolem tři sta lidí do Bečova. Neumím moc předpovědět kolik jich přijde letos,“ dodal Poula.

Letos to zkrátka bude v komornější atmosféře. Program a seznam všech míst, která se návštěvníkům v kraji otevřou naleztene ZDE.

V Česku se první Noc kostelů uskutečnila v roce 2009. Inspirací jí byla Vídeň, kde se akce koná od roku 2005. Akce vznikla náhodou, když o rok dříve nechal kostelník jednoho vídeňského chrámu při úklidu otevřené dveře a kolemjdoucí se zájmem do kostela vstupovali. Noc kostelů se koná také na Slovensku, v Estonsku a v roce 2016 se připojilo Švýcarsko.

Ohodnoť článek

Foto kostelsedlec.cz

Štítky Noc kostelů, tip, výlet, kostel, Bečov, Karlovy Vary, Karlovarský kraj, varhany, Žlutice, Švýcarsko, Estonsko, Česko, Slovensko, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tahle noc patří kostelům, letos v poněkud komornějším duchu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.