Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekDnes, 11:00
Sládci z Budvaru a minipivovaru Mazák spojili své síly a díky jejich spolupráci vznikla poslední letošní limitka. Pivo ve stylu Single Hop APA nese neobvyklý název A.P.A. HBC 1019 a jeho recept je postaven na jediném druhu experimentálního chmele. Zaujme svým výrazným aroma, krásnou barvou a potěší skvělou pitelností.
Létající sládek Budvaru Aleš Dvořák vyrazil za posledním dobrodružstvím tohoto roku. Jeho cesta vedla do moravských Dolních Bojanovic, kde se nachází minipivovar Mazák. Společně se zdejším sládkem Miroslavem Dobešem se dohodli, že tentokrát zkusí připravit něco opravdu jedinečného.
Při sestavování receptu nové limitky proto padla jejich volba na novou experimentální odrůdu chmele, která zatím nemá ani vlastní jméno, ale pouze kódové označení HBC 1019. A nakonec to byl právě tento neobvyklý chmel, který v receptuře dostal díky svým vlastnostem hlavní roli. Za použití nesladované pšenice a kvasinek Verdant sládci uvařili moderní, svěží a dobře pitelné pivo ve stylu Single Hop APA se střední hořkostí a výrazným aroma. Prostě ideální tečka za létem.
„Když nás v pivovaru navštívil létající sládek Budvaru Aleš Dvořák, dal jsem mu ochutnat pivo s chmelem HBC 1019 přímo z tanku. Nadchl ho natolik, že jsme se nakonec rozhodli postavit recepturu jen na tomto chmelu. Chtěli jsme zároveň pivu dodat modernější charakter, a proto jsme zvolili kvasinky Verdant a doplnili recepturu o nesladovanou pšenici ve formě vloček. Spolupráci jsme si užili v příjemné atmosféře s lidmi, kteří mají stejnou vášeň pro pivo jako myv Mazáku. Přinesli spoustu inspirativních nápadů a celkově to pro nás byla obohacující zkušenost,“ říká Miroslav Dobeš, sládek minipivovaru Mazák.
„Spolupráce s minipivovary a limtiky nás prostě baví. Je to nejen skvělá příležitost ke vzájemnému obohacování a sdílení pivovarského know-how, ale také zkoušení nových receptů nebo experimentování se surovinami. A prostřednictvím limitek pak můžeme ukazovat lidem svět piva v celé jeho kráse a rozmanitosti,“ dodává Aleš Dvořák, létající sládek Budějovického Budvaru.
Národní pivovar pravidelně spolupracuje s českými minipivovary už pátým rokem. Za tu dobu vznikla celá řada limitovaných edic nejrůznějších pivních stylů. Nyní Budvar představil už v pořadí třetí společnou várku letošního roku. Na jaře spolupracoval s minipivovarem Antoš a na začátku léta uvedl na trh svou velkou letní limitku uvařenou s jihočeským minipivovarem Obora. Pivo A.P.A. HBC 1019 s Mazákem tedy nyní uzavírá letošní sérii úspěšných spoluprací.
Limitku najdete až do vyprodání zásob na čepu ve vybraných hospodách a restauracích. K dostání je také v obchodních řetězcích Globus a Terno nebo online na Košík.cz a Rohlik.cz. Více informací o pivu i dalších limitkách najdete na www.budejovickybudvar.cz.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám