Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zaniklá obec Pomezná ožívá díky nadšení Petra Jašky

Bývaly doby, kdy Chebsko bylo jednou z nejvíce osídlených oblastí Československa. Postupně ale spolu s obyvateli zmizely i celé usedlosti. Ty postupně pohltila příroda. Jedním z příkladů je i Pomezná, původním názvem Markhausen.

Pomezná leží severozápadně od města Cheb na hranicích Čech a Bavorska.

V roce 1424 zde stálo pět velkých a šest menších statků, čtyři malá hospodářství  a mlýn.

Kolem roku 1800 měla Pomezná už více než sto dvacet obyvatel 

Postupem času sloužila věž i jako sýpka

Opuštěné domy srovnala se zemí těžká technika. Jen zázrakem zůstala stát jen věž gotické tvrze. Její stav ještě před pár lety nebyl nikterak dobrý. Pak se k ní dostal Petr Jaška, současný majitel. 

„Při sanaci vesnice se zrušila na katastru i tady věž, takže jsme vlastně začali tim, že jsme to legalizovali, zapsali do katastru. Od té doby s tím nějak válčíme,“ popisuje situaci Petr Jaška

Velkou pomocí byl paradoxní fakt, že úředně neexistující stavba byla zapsána v roce 1963 do seznamu státem chráněných památek. Ze samotné Pomezné kromě zbytku tvrze nic nezůstalo. V roce 1976 byla obec úředně zrušena. 

„Postupně zarostla vegetací. Takže začali jsem tím, že jsme to tady v okolí postupně vyčistili. Věž jsme opatřili dveřmi, udělala se podlaha, Dozdilo se to do původní výšky, přikryli jsme to provizorní střechou,“ říká Jaška.

Vzorem pro Jaška a další odborníky jsou předválečné fotografie. Postupně se majiteli a týmu archeologů podařilo odhalit i základy přilehlého stavení nebo zbytky původního zápraží.

„Nám se to zápraží povedlo na začátku tohoto roku dozdít a opravit. Použili původní materiály, co jsme na místě našli. Dali jsme si dost záležet, aby to mělo i tu původní skladbu. U věže je břidlice, dál pak žula. Prostě tak, jak to bylo původně,“ vysvětluje Jaška.

Náročné práce probíhají i ve venkovním sklepě. V přístavbě vedle věže plánuje majitel zřídit muzeum, které by připomínalo někdejší slávu příhraniční obce. Zatím ale musí získat potřebné materiály na stavbu. Hromadu cihel nalezly přímo na místě. Celkem jich potřebuje aspoň padesát tisíc.

„Tam nyní sbíráme cihly. Potřebujeme použité, minimálně sto let staré. Něco máme z bouraček po Chebu. Na začátku příštího roku bychom chtěli začít stavět tu přístavbu,“

Jaška doufá, že se podaří zpřístupnit malou expozici v obnoveném areálu v roce 2025. Tento rok není náhodný. V tomto roce totiž uběhne už osm set let od první zmínky o zdejší obci.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Petra Jašky

Štítky Pomezná, tvrz, obnova, Petr Jaška, Chebsko, Československo, okres Cheb, Petr Jašek, Cheb, Česko, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaniklá obec Pomezná ožívá díky nadšení Petra Jašky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.