Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lázně v Karlovarském kraji začnou přijímat první klienty

Některé lázně v Karlovarském kraji začnou od příštího týdne opět přijímat lázeňské hosty na poukazy zdravotních pojišťoven. První lidé přijedou do Františkových i Mariánských Lázní. Většina zaměstnanců ale stále zůstane bez práce.

"Zatím máme potvrzeno zhruba 50 klientů, kteří měli rezervaci a kteří potvrdili, že dorazí. Samozřejmě, může se to ještě změnit. Ale každopádně obvoláváme postupně klienty s rezervací, kteří mají platné návrhy na komplexní lázeňskou péči," řekl ředitel Lázní Františkovy Lázně Josef Ciglanský.

Ve Františkových Lázních nejprve otevřou v neděli jeden lázeňský dům, a to Belveder. Aby byl zajištěn chod a péče o lázeňské hosty, bude potřeba asi 20 zaměstnanců. Podle Ciglanského by se další týden mohl počet klientů zvedat a s tím také budou povolávání další zaměstnanci, kteří jinak zůstávají na 60 procentech mzdy doma.

"I když čeští klienti na takzvané křížkové pobyty pomohou se startem lázní po vynucené odstávce, zásadní pro lázně v Karlovarském kraji bude až otevření hranic, minimálně pro hosty z Evropské unie," dodal Ciglancký.

Opětovný start chystají na příští týden i Léčebné lázně Mariánské Lázně. Také půjde o klienty na takzvanou komplexní lázeňskou léčbu, v první vlně asi o 40 hostů. Jde například o pobyty po operacích nebo pro zlepšení kvality života při chronickém onemocnění a další indikace.

Podle starosty Mariánských Lázní Martina Kaliny (Piráti) hotelové pobyty začnou 25. května. "Lázeňské hotely budou přistupovat velmi zodpovědně k zabezpečení zdraví všech svých hostů a během pobytu bude o hosty opravdu pečlivě postaráno s ohledem na současnou situaci," uvedl Kalina. Jako první by měly provoz obnovit Centrální lázně s Neapolí a Hvězdou. Další provozovatelé péče na pojišťovnu budou následovat.

Poskytovatelé lázeňských služeb se už před časem obrátili na vládu s žádostí o pomoc, protože uzavření lázní a zavření hranic připravilo lázně o příjmy, zatímco mzdy zaměstnanců musí hradit stále. Jedním z návrhů bylo to, aby stát hradil zaměstnancům, kteří ještě několik měsíců nebudou mít práci, mzdy i po ukončení nouzového stavu, protože návrat k běžnému provozu potrvá podle představitelů lázní mnoho měsíců.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, lázně, zaměstnanost, koronavirus, Karlovarský, Karlovarský kraj, Mariánské Lázně, mzda, Lázně Františkovy Lázně a.s., Martin Kalina, Evropská unie, Františkovy Lázně, Belveder, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lázně v Karlovarském kraji začnou přijímat první klienty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.