Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kraje odměňují zdravotníky, kteří se starají o nakažené, ze svého

Kraje musí odměňovat zdravotníky, kteří se v krajských nemocnicích starají o nemocné s covid-19, ze svého. Ministerstvo zdravotnictví přitom doporučilo svým fakultním nemocnicím, aby zdravotníkům zaplatily odměny. Na kraje se ale znovu zapomnělo, řekl dnes hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis (ANO).

Podle Kubise by přitom na odměnu měli mít nárok všichni zdravotníci, kteří se o nemocné s nákazou starají, bez ohledu na to, jde-li o státní nemocnice nebo nemocnice krajské.

"My těch lékařů máme nedostatek, a tak se musí častěji střídat. To není fér. Ať to udělají jinou formou, prostřednictvím úhradové vyhlášky nebo, jak to navrhuje ministr, zvýšením platby na pojištěnce," řekl Petr Kubis.

V Karlovarském kraji dostanou pracovníci, kteří pracují v odběrových stanech nebo odběrových sanitách, 1500 korun za směnu. Zdravotníci, kteří se starají o nemocné s covid-19, mají dostat 1200 korun navíc za směnu.

Odměny ve státních fakultních nemocnicích by měly být podle dopisu, který ministerstvo zdravotnictví zaslalo fakultním nemocnicím, ale výrazně vyšší. U pracovníků, kteří odebírají vzorky, má jít až o 1500 za hodinu a u zdravotníků, kteří pečují o pacienty s covid-19, mezi 100 až 500 za hodinu. Na to ale kraje, které budou muset řešit obrovský propad příjmů svých nemocnic, peníze nemají.

Navíc kromě nemocnic by si zasloužili odměny i pracovníci v sociálních službách, kde se nákaza vyskytne. To se naštěstí v Karlovarském kraji podle dnešního vyjádření hejtmana Kubise zatím nestalo. V jiných krajích ale už musí řešit péči o nemocné v domovech pro seniory a dalších pobytových zařízeních sociální péče.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, mzdy, Karlovarský kraj, zdravotnický pracovník, Petr Kubis, COVID-19, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraje odměňují zdravotníky, kteří se starají o nakažené, ze svého  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.