Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Hejtman Kulhánek končí ve funkci, v úterý se stane ministrem pro místní rozvoj

Budoucí ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (za STAN) dnes s prezidentem Petrem Pavlem hovořil o digitalizaci stavebního řízení a o pomoci regionům postiženým povodněmi. Řekl to novinářům po jednání na Pražském hradě. Prezidentská kancelář mezitím potvrdila, že Pavel Kulhánka - stejně jako nového ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka (STAN) - jmenuje v úterý v 09:00.

Kulhánka následně uvede premiér Petr Fiala (ODS) do úřadu, poté vyrazí na Jesenicko, kde bude jednat o tamních potřebách po záplavách. Očekává také, že bude potřeba doplnit tým na ministerstvu, konkrétní kroky ale oznámí až v příštích dnech.

Kulhánek nahradí v čele resortu Ivana Bartoše (Piráti), kterého Fiala navrhl odvolat kvůli podle něj manažersky nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení. Dočasně úřad vedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Budoucí ministr už dříve řekl, že přechodné období, v němž se budou moci souběžně používat nové i původní systémy stavebního řízení, nebude trvat méně než 12 měsíců. Žádosti se budou podávat v elektronické podobě, k papírovým formulářům se nebude možné vrátit.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) k tomu také již uvedl, že vláda 16. října rozhodne, zda pokračovat ve vývoji digitalizace stavebního řízení, nebo začít od začátku včetně nové soutěže na jejího dodavatele. Kulhánek k věci absolvoval schůzky s Kupkou, Jurečkou, pracovními týmy i s Bartošem, kterého požádal o jeho vhled k jednotlivým agendám ministerstva.

V úterý odjede Kulhánek na Jesenicko, kde se setká s hejtmanem i starosty nejvíce postižených obcí. „Už dnes na ministerstvu pro místní rozvoj tým připravuje programy, které by měly být co nejjednodušší, aby pomoc do regionů byla co nejrychlejší," uvedl.

Na ministerstvu financí by se podle něj 15. října měla uskutečnit schůzka, na níž by se měla zrekapitulovat základní bilance škod. Dnes se podle Kulhánka odhadují škody na zhruba 30 miliard korun. Bude se tak řešit, z jakých zdrojů a programů budou moci kraje a obce dostat peníze.

Za své další priority budoucí ministr pro místní rozvoj považuje vyjednávání o programovém období od roku 2028, ale také bydlení, a to jak zákon o dostupném bydlení, který je ve druhém čtení ve Sněmovně, tak program připravený ve spolupráci se Státním fondem podpory investic na výstavbu nájemního bydlení. Podle Kulhánka platí dohoda, že jakmile budou projekty připravené k uskutečnění, budou na ně dostupné peníze, ačkoli zatím nejsou zahrnuté do rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj na příští rok.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Karlovarského kraje

Štítky kulhánek, ministr, karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Kulhánek končí ve funkci, v úterý se stane ministrem pro místní rozvoj  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.