Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vedení Karlovarského kraje nechce snižovat objem peněz na dotační programy pro obce ani jiné žadatele

Podle náměstkyně hejtmana Karlovarského kraje Jany Mračkové Vildumetzové je jasné, že se celá řada plánovaných akcí neuskuteční. Kraj je navíc připraven očekávaný propad příjmů vykrýt z přebytku hospodaření za loňský rok.

Kraj už v minulých dnech informoval, že očekává propad příjmů v řádech několika stovek milionů korun.  „Další mimořádné výdaje jsou v souvislosti s koronavirovou nákazou. I přesto chce dostát naplánovaným finančním objemům v rámci krajských dotačních programů a rozdělit dotace mezi obce a všechny další žadatele,“ sdělila mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Podle náměstkyně hejtmana Karlovarského kraje Jany Mračkové Vildumetzové musí ale dotační peníze schválit zastupitelé, kteří se mají sejít v červnu.

„Velmi dobře víme, jak obce, organizace a další žadatelé čekají na krajské dotační prostředky, se kterými každoročně počítají a podle toho si plánují své investice a další akce. Aby obce stihly například práce na opravách místních komunikací, veřejných budov, památek, dále sportovní spolky měly na činnost, opravy hřišť a kabin, musí vědět, zda finance dostanou,“ vysvětluje náměstkyně.

Rada kraje proto bude průběžně schvalovat jednotlivé žádosti, jež dorazily ve stanovených lhůtách a poté je předloží zastupitelům.

„Přestože čekáme propad daňových příjmů a už nyní je jasné, že jej budeme muset vykrýt z přebytku hospodaření za loňský rok, plánovaný finanční objem vyhlášených dotačních programů se budeme snažit dodržet,“ uvedla Jana Mračková Vildumetzová.

Rada kraje i zastupitelé ale také každý rok rozhodují o mnoha individuálních dotacích na různé kulturní a sportovní akce.

„V tomto ohledu je jasné, že celá řada aktivit se kvůli opatřením vlády nakonec neuskuteční, ale to budeme řešit případ od případu,“ dodala náměstkyně.

Karlovarský kraj má v současnosti 45 dotačních programů, kromě oblíbeného Programu obnovy venkova, ze kterého mohou získat peníze především menší obce v regionu, jsou to dotace v oblasti památkové péče, životního prostředí, regionálního rozvoje, sociálních věcí, kultury a, sportu.

Ohodnoť článek

Štítky ekonomika, dotace, obce, Karlovarský kraj, peníze, Jana Mračková Vildumetzová, Jana Pavlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Karlovarského kraje nechce snižovat objem peněz na dotační programy pro obce ani jiné žadatele  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.