Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do Karlovarského kraje jedou poslanci ODS. Lidem poví o reformách a úsporách

Sérii výjezdů po České republice zahájí v pondělí v Karlovarském kraji poslanci ODS. V regionech plánují diskuse s místními obyvateli, vysvětlovat chtějí připravované reformy, zásadní změny přitom prezentovala vládní koalice před týdnem v daních, dotacích a důchodovém systému. Na první misi se podle mluvčího strany Jakuba Skyvy vypraví do Ostrova, Sokolova a Karlových Varů šéf poslaneckého klubu občanských demokratů Marek Benda s poslanci Janem Burešem a Janem Hofmannem.

Na programu mají besedy se středoškoláky, návštěvu sklárny a podvečerní setkání s členy a příznivci strany. Cyklus výjezdů má podle mluvčího přiblížit ODS lidem. Začne v kraji, který si v polovině února vybral pro svou první návštěvu regionů po zvolení prezident Petr Pavel.

Komunikaci vlády se samosprávami kritizoval v uplynulém týdnu Pavel na příkladu rušení 300 poboček České pošty. Reformy nelze provádět z centra, uvedl na sněmu Svazu měst a obcí. Premiér Petr Fiala (ODS) pak kroky hájil tím, že kabinet učinil rozhodnutí o zrušení počtu poboček, na České poště poté bylo, aby s obcemi projednala jejich připomínky a případně je zohlednila. Pavel plánuje o problémech regionů se zástupci vlády pravidelně jednat. Od června začne při jeho kanceláři fungovat i oddělení regionů a komunit.

Občanští demokraté chtějí podle Skyvy na cestách po regionech navštívit místní významné podnikatele, představitele měst a během večerních debat se setkat s veřejností i členskou základnou. „Budou vysvětlovat, proč dělají důležité reformy i vyvracet lži opozice. ODS bude blíž lidem," uvedl k plánovaným výjezdů Skyva v tiskové zprávě.

Vláda chce uspořit příští rok na výdajích státu 62,4 miliardy korun a z nových příjmů získat 31,7 miliardy korun, celkem tedy snížit schodek státního rozpočtu o 94,1 miliardy Kč. V dalším roce by to mělo být 53,4 miliardy korun. Kabinet počítá v balíčku se seškrtáním dotací, snížením sumy na provoz státu i na platy. Vzrůst by měla daň firmám, z nemovitostí, z hazardu, lidem s vyšším příjmem či u tabáku a alkoholu. Místo tří sazeb daně z přidané hodnoty mají být dvě. Živnostníkům se mají postupně zvednout minimální odvody. Platit by pak měli tolik jako pracovník s minimální mzdou. Zaměstnanci budou nově odvádět nemocenské pojištění. Věk nástupu do penze by se měl řídit podle prodlužování života. Nové důchody mají být nižší a valorizace mírnější.

Z průzkumu agentury STEM/MARK z tohoto týdne vyplynulo, že tři čtvrtiny české veřejnosti se shodují v tom, že je třeba šetřit s veřejnými penězi. S celým balíčkem opatření ale souhlasí necelá desetina lidí a 25 procent s částí návrhů. Dvě třetiny lidí se zveřejněnou podobou konsolidačního balíčku nesouhlasí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ODS

Štítky ODS, Výjezdy, Reformy, Karlovarský, Kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Karlovarského kraje jedou poslanci ODS. Lidem poví o reformách a úsporách  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.