Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pavel volá do služby Nerudovou. Chce znát mé názory, těší poraženou kandidátku

Prezident Petr Pavel vyjádřil zájem o konzultace mimo jiné o důchodové reformě nebo daňové politice. Po setkání na Pražském hradě to uvedla Pavlova protikandidátka z prezidentských voleb, ekonomka Danuše Nerudová. Bude mít roli externí expertky, komunikovat spolu budou ad hoc.

„Vyjádřil zájem, jestli by mohl konzultovat věci kolem důchodové reformy. S tím mu samozřejmě ráda poradím, respektive ráda mu dám svoje stanovisko a svůj názor," řekla Nerudová, která dříve působila jako předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody. S prezidentem se dohodla také na konceptu další spolupráce v prosazování témat, na která se zaměřují mladí lidé. K tomu se opět setkají koncem května.

Jednání o důchodové reformě je podle Nerudové důležité uchopit velmi citlivě. „Je potřeba konsenzus napříč politickým spektrem," poznamenala. Jde podle ní o jednu z posledních příležitostí, jak udělat takové změny, aby generace, jež půjde kolem roku 2050 do důchodu, měla penzi zajištěnou.

Důchodový systém je ve schodku. Podle schváleného rozpočtu mají být příjmy z odvodů o 62,5 miliardy korun nižší než výdaje. Suma je bez mimořádné červnové valorizace kvůli inflaci, na kterou by jen pro letošek mělo být potřeba dalších 15,4 miliardy korun. Podle expertů je v nynější podobě systém neudržitelný. Vydaná suma výrazně poroste poté, co do penze odejdou silné ročníky 70. let, takzvané Husákovy děti. Naopak lidí v aktivním věku, kteří budou na důchody přispívat, ubyde.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Danuše Nerudová

Štítky Nerudová, Pavel, Spolupráce, Daně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel volá do služby Nerudovou. Chce znát mé názory, těší poraženou kandidátku  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.