Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Mariánských Lázních vzniká koalice ANO, Změny pro M. Lázně, ODS Spolu a Města sobě

V Mariánských Lázních na Chebsku vzniká koalice složená z vítězného hnutí ANO, Změny pro Mariánské Lázně, ODS Spolu a Města sobě. V 21členném zastupitelstvu by měly mít 14 mandátů. Strany chtějí jednat ještě zhruba dva týdny, připravovat budou koaliční smlouvu, řekl dnes lídr hnutí ANO Martin Hurajčík. Piráti, kteří vedli město po osm let, tak zřejmě skončí v opozici.

Strany podepsaly dohodu o společném postupu. „Sešli jsme se se všemi subjekty, které se dostaly do zastupitelstva, a tady jsme nalezli nejbližší programovou shodu. Řekli jsme si, že musíme sestavit program právě na této programové shodě, a máme nějaký čas na to se sejít a vyjednat koaliční smlouvu,“ uvedl Hurajčík.

Pokud se strany na všem shodnou, chtějí podepsat koaliční smlouvu do 14 dní. Vítězné ANO se bude ucházet o funkci starosty, měl by jím být právě lídr Hurajčík. „Pokud dostanu důvěru, tak ano, ale je to pořád v jednání,“ řekl. Jednat se bude také o funkcích prvního a druhého místostarosty.

Vítězné ANO získalo letos v komunálních volbách osm mandátů. Druzí Změna pro Mariánské Lázně a třetí Piráti budou mít shodně tři křesla. Po dvou zastupitelích pak získalo ODS Spolu, Starostové a SPD. Jedno místo v zastupitelstvu bude mít Město sobě.

Piráti v Mariánských Lázních jsou ve vedení od roku 2014. Stali se tehdy překvapivým vítězem voleb, když získali pět mandátů v zastupitelstvu. ANO za nimi tehdy skončilo s výrazným odstupem, získalo jen tři mandáty.

Současný starosta Martin Kalina za Piráty počítá s místem v opozici, sestavit koalici se jim už podle něj nepodaří. „V Mariánských Lázních jsme zatím pokaždé, když jsme se dostali do zastupitelstva, měli roli koaličního lídra, takže to bude pro nás něco nového. Chceme být v opozici konstruktivní silou, ne vše jenom drtit,“ řekl Kalina. Neúspěch ve volbách přisuzuje starosta více faktorům. Lidé v Mariánských Lázních si podle něj prožili náročné roky spojené s epidemií koronaviru, nyní je tíží situace s ukrajinskými uprchlíky. Mnozí nehlasovali pro Piráty, protože chtěli vyjádřit nespokojenost se současnou vládou.

V minulých komunálních volbách v roce 2018 Piráti těsně obhájili vítězství a získali šest mandátů. Na druhém místě skončilo s pěti zastupiteli hnutí ANO, třetí byla ODS se třemi mandáty. Po dvou mandátech získali komunisté a hnutí Město sobě a Změna pro Mariánské Lázně. Jednoho zástupce mělo v zastupitelstvu Volba pro lidi.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, volby, obce, Mariánské Lázně, ANO 2011, ODS, koalice, Martin Hurajčík, koaliční smlouva, okres Cheb, Martin Kalina, Česká pirátská strana, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Mariánských Lázních vzniká koalice ANO, Změny pro M. Lázně, ODS Spolu a Města sobě  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.