Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ukrajinský velvyslanec se zlobí. Nechce, aby se na karlovarském festivalu promítal ruský film

Ukrajinský velvyslanec v České republice Jevhen Perebyjnis v otevřeném dopise protestuje proti zařazení ruského filmu Kapitán Volkonogov uprchl do programu filmového festivalu v Karlových Varech. Otevřený dopis dnes ambasador zaslal prezidentovi festivalu Jiřímu Bartoškovi. Podle Perebyjnise film vznikl s ruskou státní podporou a jeho tvůrci se podíleli na ruských propagandistických filmech. Zařadit film do programu je podle velvyslance nehumánní. Programový ředitel festivalu Karel Och ale už dříve řekl, že festival nechce ruskou tvorbu bojkotovat.

Karlovarský filmový festival od začátku ruské invaze na Ukrajinu vyjadřoval ukrajinským tvůrců, podporu a ruské násilí zavrhoval. Ve spolupráci s mezinárodním filmovým festivalem v Oděse, který se kvůli válce na Ukrajině nemůže konat, uvedou v Karlových Varech rozpracovaná ukrajinská díla, která představí filmovým profesionálům. Ruské filmy v soutěžích karlovarského festivalu chybí.

Myslím si, že ruské filmové prostředí reagovalo na ten konflikt tak, že se stáhlo, ruských filmů jsme letos ani mnoho neobdrželi. To, že není ani jeden z nich v soutěži, není výraz bojkotu,“ řekl v květnu Och. A zmínil, že v sekci Horizonty bude film Kapitán Volkonogov uprchl, který měl premiéru loni na festivalu v Benátkách a do Varů ho pozvali ještě předtím, než propukl konflikt na Ukrajině. Film se odehrává ve 30. letech a odsuzuje stalinismus, jehož paralely se současnou situací jsou nabíledni, uvedl Och.

Perebyjnis v otevřeném dopise uvedl, že si váží letošní pomoci karlovarského festivalu ukrajinskému festivalu v Oděse. "Cítím však povinnost podpořit výzvu prominentních ukrajinských režisérů týkající se účasti ruských filmů na mezinárodním festivalu v Karlových Varech," uvedl. Film Kapitán Volkonogov uprchl je podle něj příkladem triku ruské propagandy, která občas podpoří vznik zdánlivě nezávislého filmu, který je určen pro zahraniční distribuci.

K domácími divákovi se přitom vůbec nedostane. Pro něj totiž ruský režim natočil stovky úplně jiných snímků, na kterých ve skutečnosti i byli vychováni současní ruští vojáci, jejichž 'kulturu' jsme viděli v Buči, v Mariupolu, v Černihivu a dalších ukrajinských městech," píše velvyslanec.

Herec titulní role Jurij Borisov se podle něj proslavil rolemi v ruských válečných filmech T-34, Kalašnikov, Invaze, Červený přízrak a dalších, které v posledních několika letech připravovaly ruské občany na dnešní válku proti Ukrajině. "Režiséři Nataša Merkulovová a Alexej Čupov ještě nedávno točili seriály pro televizi TNT, což je velký mediální projekt ruské Gazprombanky," uvedl.

Film Kapitán Volkonogov uprchl vznikl v rusko-estonsko-francouzské koprodukci. Odehrává se v Leningradě v roce 1938, kdy stalinistické čistky jedou na plné obrátky, jako domnělí nepřátelé státu jsou popravováni nevinní lidé. Jedním z exekutorů je i kapitán Volkonogov, který si ale náhle uvědomí ohavnost systému, jehož součástí je. V náhlém popudu se rozhodne vyhledat pozůstalé obětí a prosit o odpuštění i za cenu toho, že bude brzy umlčen.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Úřad Plzeňského kraje

Štítky Ukrajina, Velvyslanec, Protest, Rusko, Válka, Přehlídka, film, festival, Jevhen Petrovyč Perebyjnis, otevřený dopis, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Česko, ruská invaze na Ukrajinu, Karlovy Vary, Yuriy Borisov, Benátský filmový festival, filmov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jana Horníčková

Pan velvslanec zřejmě dle ohnutého hřbetu a poklonkování naší vlády směrem k Ukrajině nabyl dojmu, že když se jich sem nahrnulo už skoro 400 tisíc, tak nás Ukrajina již vlastně anektovala a může nám kecat do toho, co se u nás má nebo nemá promítat. Vzhledem k tomu, jak jim vycházíme vstříc, by měl pan velvyslanec sklapnout a před zrdadlem si přes tu arogantní klapačku nafackovat. A ne jen on.

Čtvrtek, 30. června 2022, 00:20Odpovědět

Rudolf Ernest

Proti Ukrajině máme pořád co dohánět. Že školních osnov tam byli vyřazeni všichni ruští spisovatelé včetně Tolstého a Dostojevského. Bylo zakázáno hrát ruské písně i hudební díla ruských umělců. Byly zakázány všechny politické strany, údajně proruske. U nás by to bylo hlavně SPD, komunisté i ANO, které je k Ukrajině příliš vlažné. Tím posílime demokracii u nás

Středa, 29. června 2022, 11:41Odpovědět

Jiří Schonbrun

Co si má co stěžovat? Ať je rád a šoupe nohama. Ti Ukrajinci jsou čím dál tím víc drzejší

Středa, 29. června 2022, 11:32Odpovědět

Vladimír Vesecký

Objevuje se nám tu v poslední době takový nešvar - nějaký pan Perebrus to tu fakticky řídí - patříme už k UK nebo jsme ještě suverenní stát???

Středa, 29. června 2022, 05:57Odpovědět

Bohumil Šafránek

To už přestává všechno kdejaká lúza nám bude nařizovat co smíme ve vlastní republice? A není se co divit, když nám vládne to co nám vládne. Čeho je moc, tohoj je moc.

Úterý, 28. června 2022, 17:29Odpovědět

Antonin Marek

Pán velevyslanec nám bude nařizovat co smíme a co nesmíme? Jsme ještě v Česku?

Úterý, 28. června 2022, 15:47Odpovědět

Blanka Košeljová

Pán se zlobí? Nejsou ti ukáčka trochu mimo. Za chvíli by chtěli všem rozkazovat, jak se chovat, co jim dodat a jak jim přispívat. Dost bylo UK.

Úterý, 28. června 2022, 15:29Odpovědět

Ukrajinský velvyslanec se zlobí. Nechce, aby se na karlovarském festivalu promítal ruský film  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.