Počasí dnes5 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Spor na kraji o evropské dotace. Opozice považuje čerpání peněz za netransparentní

Příprava čerpání peněz z Fondu strategické transformace v Karlovarském kraji dál rozděluje krajské zastupitelstvo. Zatímco vedení kraje ujišťuje, že všechny přípravné kroky i výběr projektů pokračují v souladu s ministerstvem životního prostředí, opozice za ANO naopak od počátku celý proces kritizuje a označuje za netransparentní. Příprava fondu, který má pomoci uhelným krajům přejít na hospodářství nezávislé na těžbě a zpracování uhlí, se stále ještě dolaďuje.

„Transformace je ve stavu, kdy konzultujeme s ministerstvy všechny kroky, stejně tak konzultujeme kroky i s Evropskou komisí," řekl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Vojtěch Franta (Piráti). Dodal, že se nyní diskutuje o podmínkách takzvaných zastřešujících projektů a grantových schémat a rámcových výzev, o tom se jedná s dotčenými ministerstvy. „My také čekáme na stanovisko vlády. Původní termín projednání byl v září, mělo se to nejprve projednávat, pak jenom vzít na vědomí. A my nyní nevíme, jak se k tomu postaví vláda," řekl Franta.

Opozice z ANO trvá na tom, že proces je neprůhledný. „Kraj bez výběrového řízení najal firmu AQE, uzavřel s ní smlouvu se dvěma dodatky celkem za dva miliony korun. Firma připravila projekty pro kraj a zároveň připravovala podmínky hodnocení.Takový proces je zcela netransparentní," uvedla zastupitelka a poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Kritizovala i to, že mezi prioritními projekty nejsou žádné, které mají za cíl výrobu, a tím i zaměstnanost, ačkoli podle Mračkové v ostatních dvou uhelných krajích takové jsou.

Návrh opozice, aby se celá procedura výběru prioritních projektů provedla znovu, dnes zastupitelé odmítli. „Vzhledem k tomu, jak vedeme jednání s řídícími orgány, tedy ministerstvy místního rozvoje a životního prostředí, tak k tomu není jediný důvod. Pokud by z jejich strany zazněly nějaké výhrady, tak je budeme řešit. Ale vlamování se do dveří, kdy zastupitelé chtějí hodnotit strategické projekty, přičemž vše bylo nastavené úplně jinak, není možné," řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Jenže při přípravě čerpání z Operačního fondu Spravedlivá transformace jsou zatím nejasné i další podmínky, které by mohly velmi výrazně ovlivnit, jaké projekty získají podporu. Podle krajského radního pro místní rozvoj Patrika Pizingera (Místní) se nyní například debatuje o podmínkách, za jakých budou z fondu čerpat velké podniky. V případě Karlovarského kraje by se to týkalo například projektů Sokolovské uhelné. Není také jisté, jestli se k penězům na transformaci uhelných regionů dostanou podniky, které obchodují s emisními povolenkami.

Na mimořádném jednání krajského zastupitelstva se diskutovalo rovněž o tom, proč není v Regionální stálé konferenci zastoupeno město Sokolov prostřednictvím starostky Renaty Oulehlové (ANO), když je to právě Sokolov, který je nejpostiženějším městem v uhelném regionu. Město Sokolov se se svými projekty mezi prioritní projekty transformace nedostalo. Opozice opakovaně uvádí, že mezi prioritní se dostaly projekty měst, kde působí jako starostové členové krajské koalice, jde například o revitalizaci okolí hory Klínovec nebo projekt Vlaštovka v Aši, jímž chce město podpořit podnikání.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovrský kraj

Štítky ČR, EU, správa, uhlí, Karlovarský kraj, dotace, projekt, peníze, ANO 2011, Vojtěch Franta, Evropská komise, Sokolov, Česká pirátská strana, Jana Mračková Vildumetzová, Petr Kulhánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spor na kraji o evropské dotace. Opozice považuje čerpání peněz za netransparentní  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.