Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dokud bude premiérem Babiš, je úplně jedno, kdo bude za ANO ministrem zdravotnictví, komentuje rezignaci Vojtěcha Kalousek

Rezignace ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) je opozicí vítána. Naopak premiér Andrej Babiš (ANO) mu poděkoval za práci v čele ministerstva zdravotnictví. Na twitteru napsal, že odcházející ministr udělal víc než většina jeho předchůdců a boj s první vlnou koronavirové epidemie zvládl podle Babiše „neuvěřitelně“.

„Chápu, že už toho na něj muselo být moc, že byl znechucený politikou a médii a rozhodl se odejít. Děkuju mu. Za vše. A přeju mu v životě i další kariéře jen to nejlepší,“ napsal Andrej Babiš, který večer vystoupí s televizním projevem. Vojtěch je podle premiéra slušný, poctivý a velmi pracovitý člověk.

Vojtěch dnes novinářům řekl, že po zvážení všech okolností se rozhodl odstoupit z funkce. Ministerstvo zdravotnictví řídil od prosince 2017. Babišovi už poslal rezignaci. Chce podle svých slov vytvořit prostor pro řešení epidemie covidu-19, která v posledních dnech nabírá v Česku na síle a závažnosti. Poslancem za ANO zůstává.

Rozhodnutí ministra zdravotnictví odstoupit z funkce respektuje Jan Hamáček (ČSSD). „Chtěl bych mu poděkovat za spolupráci. Očekávám, že pan premiér co nejrychleji oznámí jméno jeho nástupce tak, aby Ministerstvo zdravotnictví mohlo nadále plnit svou roli v rámci boje s epidemií,“ dodal.

Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) ani rezignace Adama Vojtěcha situaci nezmění. „Za současný stav nese veškerou odpovědnost Andrej Babiš. Dokud bude premiérem, je úplně jedno, kdo bude za ANO ministrem zdravotnictví,“ shrnul.

Naopak Petr Fiala (ODS) čeká na oznámení nového ministra, který zabrání zmatkům. „Odstoupil premiérův oblíbenec, který toho ve funkci dokázal velmi málo. Jako ministr se A. Vojtěch v otázce pandemie zkompromitoval v lednu, kdy se vysmíval upozorněním. Odchod přichází s osmiměsíčním zpožděním. Od premiéra čekáme, že rychle navrhne ministra, který zabrání zmatkům,“ uzavřel.

Ode dneška bude epidemii znovu řešit i Ústřední krizový štáb, který fungoval na jaře v době nouzového stavu. Od poloviny srpna přibývá i hospitalizovaných a lidí, kteří v souvislosti s nemocí covid-19 zemřeli, od začátku epidemie jich je přes 500. Odborníci ale upozorňují, že tyto nárůsty odpovídají stavu epidemie před zhruba dvěma týdny. Současné vyšší počty nakažených se v počtech lidí ve vážném stavu teprve projeví.

Ohodnoť článek

Foto Facebook.com/AndrejBabis | Zdroj Twitter, ČTK

Štítky Adam Vojtěch, Jan Hamáček, Petr Fiala, Miroslav Kalousek, Andrej Babiš, ANO 2011, ministr zdravotnictví, epidemie, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dokud bude premiérem Babiš, je úplně jedno, kdo bude za ANO ministrem zdravotnictví, komentuje rezignaci Vojtěcha Kalousek  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.