Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Bude v Karlových Varech bohaté kulturní léto i v příštích letech?

V rubrice s názvem Politická korida pravidelně konfrontujeme karlovarské zastupitelské kluby s tématy, které aktuálně hýbou Karlovými Vary. V těchto dnech je stále velkým tématem lázeňství a cestovní ruch. Vedení města představilo bohatý kulturní program, který má oživit město a být lákadlem nejen pro turisty, ale i obyvatele města. Zajímalo nás, proč se podobné aktivity nekonaly už v minulosti a zda se s podobně pestrým kulturním programem alespoň počítá i na další lázeňské sezony? Odpovídají zastupitelé.

OTÁZKA: Karlovy Vary představily velmi bohatý kulturní program na celé léto. Mnoho lidí napadne otázka, proč to takto nešlo dříve, případně, půjde to takhle i v nadcházejících letech, která snad už nebudou koronavirová? Myslíte si, že je v silách města nabídnout podobný bohatý program i v dalších letech a případně každoročně uvolnit několik milionů korun na to, aby se obyvatelé města i jeho návštěvníci mohli v létě dobře bavit a do města se vraceli?

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.

Barbora Hradečná (Piráti)

Kulturní vyžití představuje pro Karlovy Vary  zásadní roli dnes i pro naší budoucnost. Není nutné proinvestovat miliony v jedné sezoně. Zcela by postačovaly statisícové částky, za které lze připravit atraktivní program. Netřeba mít tři velké koncerty do týdne. Věřím, že pokud by se peníze rozdělily mezi menší promotéry a spolky, kteří mají s pořádáním takovýchto produkcí zkušenosti, dokázali bychom sestavit neméně atraktivní program po celé léto. Od vedení města to však vyžaduje jasnou kulturní koncepci s výhledem na několik let dopředu a schopného člověka na pozici koordinátora. Kromě strategie do budoucna zde postrádám též větší propojenost jednotlivých pořadatelů kulturních akcí.    

Andrea Pfeffer Ferklová (koalice ANO 2011 - Karlovaráci - ODS)

Položené otázce rozumím, ale na odpověď je třeba se ptát našich předchůdců. Prioritou naší koalice bylo a je udělat vše pro to, aby město poskytlo důstojné kulturní vyžití, nejen v době festivalu. Za tímto cílem si jdeme od samého začátku a je pravdou, že koronavirová krize vše nejen urychlila, ale také zkoncentrovala časově a tedy změny jsou výrazně viditelné. Pokud  bude tato cesta přijata pozitivně nejen od návštěvníků, ale především  i od našich obyvatel, uděláme vše proto, abychom tento standard udrželi. Největší objektivní hrozbou do budoucna bude financování, protože bohužel město jsme si nepřevzali v dobré finanční kondici. Dnes však investujeme do toho, aby Karlovy Vary prošly touto krizí co nejlépe. Zachraňujeme lázeňství a cestovní ruch jako dominantu a zároveň nejvýznamnějšího zaměstnavatele ve městě. Jde tak o nejsmysluplnější a nejpotřebnější  investici. K otázce udržitelnosti bohužel existuje mnoho neznámých, ale rozhodně můžeme deklarovat odhodlání udělat maximum pro pokračování i v budoucnu.

Michaela Tůmová (KOA)

V letošním roce jsou Karlovy Vary ochuzeny o MFF, který každoročně na 10 dní zaplaví Karlovy Vary kulturou na celé dny. Využívají ho jak obyvatelé, tak hosté města a okolí. Samotné město snížilo příspěvek MFF, proto si asi může dovolit navýšit kulturní nabídku během léta. Otázkou zůstává, zda tato kulturní nabídka odpovídá výši vynaložených prostředků ze strany města..

Jaroslav Borka (KSČM)

Karlovy Vary byly v minulosti kulturním centrem. Měli jsme stálý divadelní soubor, na kolonádách hrál Karlovarský symfonický orchestr, v řadě lázeňských zařízení se tančilo na živou hudbu, programy byly přístupné i místním obyvatelům. V současné době město téměř všechny letní akce soustřeďuje na dobu konání MFF. Na zbytek sezóny jsou pak Karlovy Vary v podstatě „mrtvým“ městem. Doufám, že letošní kulturní léto bude úspěšné a stane se z něj tradice. Škoda jen, že do něj magistrát nezapojil více místních souborů, jako je třeba Dyleň nebo alternativní divadelní soubory.  Chápu, že takto rozsáhlý kulturní projekt není levnou záležitostí. Pokud bychom se ale spojili s krajem nebo sousedními obcemi, myslím, že by bylo reálné jej uskutečnit i v příštích letech.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Karlovy Vary, kultura, léto, cestovní ruch, zábava, Andrea Pfeffer Ferklová, Jaroslav Borka, koronavirová krize, ODS, KSČM, ANO 2011, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Bude v Karlových Varech bohaté kulturní léto i v příštích letech?  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.