Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Premiér Babiš dal starostům Sokolovska naději, konkrétní řešení ale nezaznělo

Včerejší návštěva premiéra Andreje Babiše a několika ministrů ukázala, že Karlovarský kraj je na programu vládních řešení a že si vedení státu uvědomuje hrozící nebezpečí spojené s budoucností Sokolovské uhelné. Dalším tématem bylo snižování příjmů obcím a městům z rozpočtového určení daní a samozřejmě i problematika lázeňství a hotelnictví.

„Mrzí mě, že jsme neslyšeli konkrétní návrh řešení současné situace, ale je patrné, že vláda situaci řešit chce, což vnímám pozitivně. Slyšeli jsme také, co se stane, když se situaci nepodaří vyřešit, což bychom samozřejmě nechtěli. Já osobně bych chtěl slyšet kompletní řešení situace Sokolovska do budoucna,“ uvedl Patrik Pizinger, starosta Chodova po setkání starostů Sokolovska s premiérem Babišem.

Podobný názor měli i další starostové, kteří nyní budou bedlivě sledovat další vládní kroky a také výsledky schůzek, které by měly v průběhu příštích dní dle slibu premiéra probíhat.

„Sokolovská Uhelná předložila návrh řešení, jak bychom jim mohli pomoci. Problém jsou emisní povolenky a provozování aktivit, které společnosti přináší ztrátu zhruba 100 milionů korun měsíčně. V červenci hrozí větší propouštění, proto budeme s řešením spěchat. Musíme ale prověřit naše možnosti, jestli to vůbec můžeme řešit, nebo jestli se musíme obrátit do Bruselu. Evropa se rozhodla ukončit spalování uhlí, a my se musíme přizpůsobit. A není to jen otázka Sokolovské uhelné, ale transformace celého systému teplárenství. Sokolovsko ale bude mít na starost hlavně ministr Havlíček a ministryně Maláčová,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

„Pozitivní je, že jednání budou pokračovat a bude se hledat řešení jak zachránit pracovní místa a ekonomiku. Co se týká snižování daňových příjmů, tak to je samozřejmě další komplikace. Poukazoval jsem například na náš dotační projekt za 16 milionů korun, kde je dotace šest milionů a deset milionů naše spolufinancování,“ vysvětloval Alexander Terek, starosta Horního Slavkova s tím, že v případě propadu příjmů do obecních rozpočtů bude spolufinancování projektu ohroženo a tím samozřejmě bude ohrožen celý projekt.

Starostům bylo ale přislíbeno, že vláda hledá řešení jak propad příjmů obcím a městům sanovat a zvažuje se například zvýšení dotačních koeficientů u takovýchto projektů, které by s dofinancováním pomohlo.  

„Musí se ale řešit i situace těch nejmenších obcí, které nemají aparát na zpracovávání žádostí o dotace a nemají své projekty v zásobníku. Tam je třeba zajistit, aby pokud mají projekty připravené, mohly si na státní peníze také sáhnout,“ dodal starosta Horního Slavkova.

"Máme v plánu nové dotační tituly i pro nejmenší obce. Pokud mají připravené projekty, pomůžeme jim s jejich financováním, V některých případech by mohlo jít až o sto procent," dodal Andrej Babiš.

Debata se starosty, kteří před nedávnem zaslali vládě dopis s žádostí o pomoc, se dotkla i další problematické oblasti Karlovarského kraje, kterou je lázeňství a hotelnictví. I tady totiž došlo k propouštění a propadu příjmů. Situace v tomto segmentu by se ale měla začít zlepšovat v souvislosti s postupným otvíráním hranic a možností cestování zahraničních turistů do České republiky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky Sokolovská uhelná, nezaměstnanost, pomoc, vláda, Andrej Babiš, Karlovarský kraj, okres Sokolov, projekt, dotace, Patrik Pizinger, Jana Maláčová, Karel Havlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Premiér Babiš dal starostům Sokolovska naději, konkrétní řešení ale nezaznělo  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.