Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dnes je Černý den, tvrdí starostové obcí a měst z Karlovarska

, aktualizováno 26. května 2020, 14:10

Velmi výrazný nesouhlas s připravovaným krácením peněz pro města a obce vyjadřují starostové z Karlovarska. Ti vyčíslili ztráty v řádu mnoha milionů korun a poukazují, že nebudou moci investovat tolik, kolik měli v plánu.

„Chodov mínus 10 milionů korun. Aš - 10 milionů, Karlovy Vary - 41 milionů, Ostrov - 13 milionů, Sokolov - 18 milionů korun. Jen letmá ukázka o co naše města a obce přijdou v důsledku plánu ministryně Schillerové,“ uvedl starosta Chodova Patrik Pizinger.

Část příjmů chce obcím a městům vzít ministryně financí Alena Schillerová s tím, že je potřebuje na úhradu kompenzačního bonusu pro OSVČ. S tímto postupem ale starostové nesouhlasí.

„Například v Německu je to naprosto obráceně. Tam stát peníze obcím a městům dává a nám je chtějí vzít,“ poznamenal starosta Chebu Antonín Jalovec.

„Brát peníze městům a obcím není řešením. Máme naplánované investiční akce a krácením finančních prostředků budeme muset od některých ustoupit,“ doplňuje starosta Nové Role Jitka Pokorná.

Vláda přitom obcím slibuje, že jim odebrané peníze bude kompenzovat jinými cestami, čemuž ale starostové nevěří.

„Nevěřím tvrzení paní ministryně, že to stát městům a obcím vrátí. Pokud by stát ty peníze měl, nemusel by je lidem v městech a vesnicích brát. A pokud nám je bere, protože je nemá, asi těžko je ještě někdy uvidíme,“ dodává Patrik Pizinger.

První místopředseda vlády Jan Hamáček, ještě před dnešním jednáním sněmovny, na kterém má být návrh na krácení peněz pro obce a města schvalován, opětovně sdělil, že stát má připraven mechanismus jak peníze vrátit zpět do obecních rozpočtů.

„Na druhou stranu ale nemůžeme hodit přes palubu ty, kteří potřebují pomoc, a nemůžeme dopustit, že tito lidé ty peníze nedostanou. Rozumím, že dopady krize budou velké a rozumím obavám starostů, ale jsme ve vládě připraveni přijít s prohlášení, že jim tyto prostředky, které jim vezmeme, budou následně kompenzovány. Víme, že nejlepší cesta z krize je investovat a jsme na to ve vládní koalici připraveni,“ řekl před jednáním sněmovny Jan Hamáček.

Pravděpodobnost, že bude dnes zákon, který sněmovně vrátil senát schválen, je velmi vysoká. A to ostatně přiznává i starosta Chodova, který dodal, že rozložení sil ve sněmovně je jednoznačné.

"Stát tvrdí, že máme být solidární. Solidárně státu za města a obce poradím, kde vzít chybějící peníze. Přestaňte štědře financovat šmelináře s byty a obchodníky s chudobou, kteří nám do našich měst za svým byznysem s dávkami vozí nepřizpůsobivé. Ušetříte miliardy," dodal Patrik Pizinger, jehož vyjádření podporují i další starostové z Karlovarska.

„Musíme se zachovat zodpovědně, ale nechceme, aby obce trpěly. Sněmovní návrh podpoříme, ale budeme požadovat, aby se peníze do obcí vrátily zpět,“ dodal předseda KSČM Vojtěch Filip.

Těsně před začátkem dnešních schůze Poslanecké sněmovny ministryně financí Alena Schillerová vysvětlila, proč je nutné peníze obcím krátit a uvedla, jakým způsobem jim budou vráceny. „Vysvětlím to i poslancům a uděláme to hlavně přes Ministerstvo pro místní rozvoj. Ministryně Klára Dostálová připraví dotační programy, jejichž prostřednictvím ty peníze obcím vrátíme na investice," uvedla ministryně financí.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sněmovna, vláda, hospodářství, koronavirus, OSVČ, kompenzace, obce, peníze, Karlovarský kraj, Chodov, Poslanecká sněmovna ČR, Alena Schillerová, Patrik Pizinger, ministr financí, Jan Hamáček, Německo, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je Černý den, tvrdí starostové obcí a měst z Karlovarska  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.