Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vláda otevřela přechody s Německem a Rakouskem, končí plošné kontroly

Kontroly na hranicích s Rakouskem a Německem budou ode dneška pouze namátkové, se zeměmi se otevřou všechny silniční a železniční přechody. Na dnešním zasedání schválila vláda návrh vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Nadále ale bude povinné při vstupu do země dokládat negativní test na covid-19, zároveň zůstává v platnosti opatření neumožňující vstup do Česka turistům.

„V rámci rozvolňování podmínek budou kontroly na hranicích s Německem a Rakouskem cílené a namátkové, policie nebude kontrolovat každého cestujícího. Místa bude policie vybírat flexibilně na základě vyhodnocení epidemiologického rizika ve spolupráci s hygieniky. Dojde tak k zásadnímu snížení personální náročnosti kontrol pro policii a otevření dalších míst pro překračování hranic,“ stojí v tiskové zprávě ministerstva vnitra.

„Od úterý otevíráme všechny železniční a silniční přechody s Německem a Rakouskem i říční přechod Hřensko a rušíme plošné kontroly na hranicích. S německými a rakouskými kolegy jsme vyjednali, aby podmínky byly podobné i u nich,“ uvedl Jan Hamáček s tím, že překračovat hranice na stanovených místech bude možné bez časového omezení. Pro lety v schengenském prostoru se budou moci využít letiště Brno/Tuřany, Karlovy Vary, Ostrava/Mošnov, Pardubice, Praha/Ruzyně a Praha/Kbely.

Ochrana vnitřních hranic platí do 13. června 2020 a překračovat hranice mimo stanovená místa je do té doby stále zakázáno. Česká republika zatím neumožní vstup na své území z důvodu turismu a podmínky pro vstup stále upravuje opatření Ministerstva zdravotnictví.

Na hranicích se Slovenskem a Polskem stále zůstává znovuzavedená ochrana vnitřních hranic ze strany Polska a Slovenska. I zde musejí lidé na české straně očekávat cílené a namátkové kontroly, o místech, kde lze hranice překročit, ale rozhoduje polská a slovenská strana.

Za nedodržení ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví lze podle zákona o ochraně veřejného zdraví uložit pokutu až jeden milion korun. Jde například o nedodržení podmínky předložit negativní test, nedodržení karantény nebo o nezákonný vstup na území. Překročení vnitřní hranice mimo místo určené k překračování vnitřních hranic nebo úmyslné vyhnutí se kontrole se považuje za podle zákona o ochraně státních hranic s možností pokuty až 50 tisíc korun. Vnější hranice schengenu bude až na výjimky zavřená minimálně do 15. června 2020.

A se svou troškou do mlýna přispěchal i premiér Andrej Babiš. Ten totiž na svém twitteru oznámil, že od středy budou moci Češi a Slováci mezi zeměmi cestovat bez nutnosti předložení negativního testu na onemocnění covid-19 a bez karantény, pokud se vrátí zpět do své země do 48 hodin. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík | Zdroj tisková zpráva

Štítky hranice, hraniční přechody, otevření, kontrola, ministerstvo vnitra, covid-19, Německo, Rakousko, Jan Hamáček, Česko, ČSSD, policie, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Polsko, Ministerstvo vnitra České republiky, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda otevřela přechody s Německem a Rakouskem, končí plošné kontroly  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.