Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Odstraněná americká vlajka vyvolává emoce u politiků i obyvatel města

Vedení Sokolova nechalo před pietním aktem odnést ze stojanu u pomníku a pohřebiště sovětských zajatců americkou vlajku. Ta byla poté, co zástupci města položili květiny a odešli, opět navrácena zpět do stojanu. Na chybějící vlajku upozornil sokolovský senátor Miroslav Balatka.

„Ve čtvrtek ráno v 9 hodin, když jsme s přáteli pokládali květiny u pomníku a pohřebiště sovětských zajatců u sokolovského hřbitova, byly ve stojanu vyvěšené tři vlajky. Česká, ruská a americká. O hodinu později, před pietním aktem vedení města Sokolova byla americká vlajka ze stojanu odstraněna. Byla pryč po celou dobu jejich pietního aktu. Po jeho skončení tam byla opět navrácena,“ popsal sled událostí Miroslav Balatka.

Ten dále uvedl, že nerozumí důvodu, proč se ještě 31 let od revoluce v Sokolově odstraňuje americká vlajka.

„Vlajka armády, která osvobodila naše město včetně tábora, kde mrtvé zajatce nalezli a postarala se o jejich důstojné pohřbení. Kdyby se psal třeba rok 1988, tak tomu asi rozumět budu, ale teď? Je mi to nesmírně trapné. A smutné. Vlastně neumím moc popsat, co cítím,“ dodal senátor.

Důvod rozhodnutí popsala starostka města Renata Oulehlová na facebooku. „Bylo to spontánní rozhodnutí, které mělo jeden jediný cíl a to jasně stanovit, že naše pieta v tomto případě patří právě a především padlým ruským zajatcům, kteří mají v těchto místech hromadný hrob a žádný americký voják, zde podle mých informací pochován není. Zpětně uznávám, že to patrně byla chyba a netvrdím, že jsme lidé, kteří nechybují.“

V dalším textu se starostka ohradila proti chování senátora. To kritizoval i místostarosta Jan Picka, který rovněž uvedl, že pietní akt měl být uctěním pochovaných obětí, nikoliv konce druhé světové války. „Na oficiálním místě, tedy u MÚ americká vlajka samozřejmě nechyběla a nechybí,“ uvedl Jan Picka, který také přiznal, že zástupce města zaskočila vyvolaná hysterie ohledně odstraněné vlajky, což nečekalo a pod tlakem se chovali jako "sloni v porcelánu."

Na sociálních sítích se samozřejmě k tématu strhla bouřlivá diskuse, kde někteří tvrdí, že je jim stydno, hanba a tak podobně. Zajímavostí ale je připomínka jednoho z diskutujících, že v minulých letech tři vlajky ve stojanu nikomu nevadily.

Na další fakt poukázali dnes i Piráti, kteří celou záležitost označují jako mimořádně trapnou. Navíc si ale všimli další věci, kterou je špatně umístěná státní vlajka po odstranění americké. Podle zákona o užívání státních symbolů patří naše vlajka vlevo. Na čestném místě tedy při ceremonii vlál ruský prapor, vysvětlují Piráti.

“O celé této záležitosti jsem se, stejně jako všichni ostatní, dozvěděla až na jednání zastupitelstva, které proběhlo právě v den pietního aktu. Nepochopila jsem především důvod odebrání a zejména následné vrácení americké vlajky. Předešlé roky bez problémů visely všechny tři zástavy. I proto neměla debata probíhat těsně před položením květin. A pokud už proběhla, tak mělo být rozhodnutí konečné. Takhle to na mě všechno působí jako účelové. Doufám, že se v tomto od nás ostatní města skutečně učit nebudou,“ dodává Tereza Zykánová, Pirátská sokolovská zastupitelka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook Miroslava Balatky

Štítky Sokolov, pieta, odstraněná vlajka, kritika, senátor, Vlajka Spojených států amerických, Miroslav Balatka, květiny, Jan Picka, Česká pirátská strana, druhá světová válka, Renata Oulehlová, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odstraněná americká vlajka vyvolává emoce u politiků i obyvatel města  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.