Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zámecký park ve Valči zdobí obnovený barokní theatron, poslouží kulturním vystoupením

V zámeckém parku ve Valči na Karlovarsku dokončili obnovu historického theatronu. Tříletá obnova architektonické krajinářské stavby odhalila během prací vzácné kamenné sochy, terakotové prvky nebo drahé kameny. Náklady byly 12,4 milionu korun a byly hrazeny z ministerstva kultury. Theatron chce nyní správa památky zapojit do kulturních i hudebních akcí.

Výzkumné a stavební práce na obnově theatronu začaly v roce 2021. Památka stojící na svahu v centru zámeckého parku původně ani nebyla vidět, byla desítky let zarostlá náletovými dřevinami. Samotnou rekonstrukci provázel archeologický výzkum a restaurátorské práce zaměřené na sochařskou výzdobu. O stavební část se postarala stavební huť Bedřicha Loose, která se primárně v kraji zabývá obnovou zříceného hradu Hartenberg. Obnova kamenné památky o třech terasách byla podle stavbařů náročná. "Stavba není kompaktní, byly tam použity různé druhy kamene, střepů i terakoty. Takže jsme si museli vše roztřídit, hledat správný kámen a uložit ho na své místo. Potřebné kameny jsme hledali v sutinách, v okolí a něco jsme si i dováželi," řekl Bedřich Loos.

Theatron je romantickou stavbou z doby baroka. Vznikl pravděpodobně v letech 1675 až 1726 v době působení italských architektů. Pravděpodobně jde o inspiraci některou z italských zahrad. O původním využití toho správa památky příliš neví. Kamenná stavba mohla v minulosti sloužit i jako jeviště, ale nedochovaly se o tom žádné záznamy. Lidé do něj kdysi zazdívaly různé architektonické prvky, jako jsou kamenné sochy či terakotové prvky. Vystavené jsou v něm dnes jejich repliky.

Nově bude součástí návštěvnického okruhu areálu. S prvním využitím se počítá na Slavnosti květů, které se budou konat tento víkend. Mohl by být dějištěm i dalších tradičních i nových kulturních a hudebních akcí, jako je například festival Povaleč. V plánu je ještě instalace scénického osvětlení, pódia a bezpečnostních zábran.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní zámek Valeč

Štítky Zámecký park ve Valči, obnovený theatron, kulturní vystoupení, barokní theatron

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámecký park ve Valči zdobí obnovený barokní theatron, poslouží kulturním vystoupením  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.