Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Festival Jeden svět se i letos uskuteční v kině Drahomíra

Akce začne projekcemi pro školy 9. března. Veřejnost pak bude na festival pozvána ve dnech 19. a 22. března. Hlavní téma festivalu dokumentů o lidských právech zní „Až naprší a uschne“.

Festival dokumentárních snímků o lidských právech Jeden svět odstartuje v Karlových Varech projekcemi pro školy. Akce začíná 9. března v karlovarském kině Drahomíra a stejně jako v předešlých letech ji pořádá organizace Člověk v tísni. „Ústřední téma letošního ročníku mezinárodního festivalu je Až naprší a uschne. Žáci základních a studenti středních škol absolvují vždy tři promítací bloky denně,“ uvedl mluvčí karlovarské pobočky Člověka v tísni Lev Havlíček.

Projekce jsou rozděleny podle věku, od devítiletých dětí po maturanty. Žáci uvidí vždy tři krátké filmy, studenti pak jeden přibližně hodinový film. „Letošní zájem škol je větší než při loňském ročníku, projekce navštíví okolo dvou a půl tisíce žáků a studentů ze škol v Karlových Varech, Nové Roli, Sokolově, Chebu a Dalovicích,“ říká koordinátorka školních projekcí Gabriela Štěrbová.

   Po každé projekci vždy následuje debata. „Ať už s hostem nebo bez něj, ale podstatou školních projekcí je, že s diváky vždy téma filmu rozebereme. Na to pak mohou ve školách navázat učitelé, téma se jim často hodí do výuky,“ upozorňuje koordinátorka projektu Lenka Dolečková.

   Na školních projekcích budou k vidění např. film Pro Samu s tématem války v Sýrii a související migrací, která je často negativně hodnocená. Dokument ale nabízí jinou stránku migrace. Film Lepší profil se zamýšlí nad tím, co vede dnešní mladou generaci k používání sociálních sítí v takové míře a k úniku před reálným životem do virtuálního světa. Český film Mezi odpady a zahraniční film Děti z mizejícího ostrova pojednávají o hospodaření s odpady a o klimatických uprchlících a tak přímo naplňují téma letošního ročníku „Až naprší a uschne“. Vstupné na letošní školní projekce podpoří Karlovarský kraj.

  „Hlavní část festivalu Jeden svět, určená široké veřejnosti, se uskuteční v kině Drahomíra ve dnech 19. - 22. března. Kromě projekcí připravuje Člověk v tísni i několik dalších doprovodných programů,“ dodal Lev Havlíček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky kino. Člověk v tísni, Jeden svět, festival, Karlovy Vary, Drahomíra, kino, Člověk v tísni, film, občanská válka v Sýrii, Nová Role, Cheb, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Jeden svět se i letos uskuteční v kině Drahomíra  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.