Počasí dnes5 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O Karlovarské kulturní léto je letos menší zájem

O kulturní i hudební akce, které jsou součástí Karlovarského kulturního léta, je letos menší zájem, organizátoři evidují pokles proti loňsku zhruba o 20 procent. Podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) je to dané tím, že konkurenční nabídka koncertů, divadel i jiných akcí v kraji je vysoká. Kulturní léto totiž vzniklo v době epidemie koronaviru, kdy se většina akcí nekonala, aby oživilo turistiku v lázeňském městě. Tehdy koncerty překonaly až tisícovou návštěvnost, řekla dnes novinářům primátorka.

"Je vidět, že se letos rozběhly koncerty po celé České republice. Těch koncertů máme několik, ale obsazenost není taková, jako byla v loňském roce. Měli jsme větší koncerty jako Wohnout nebo Vypsaná fixa, kde se předpokládal počet návštěvníků zhruba 1000 osob a přišlo jich 800," řekla primátorka.

Pro letošní ročník zvolili organizátoři více akcí pro různé věkové skupiny. Konají se desítky koncertů, divadelních představení i sportovních akcí. Jejich dějištěm je hlavně náplavka u hotelu Thermal nebo areál Rolava. Vstupné je letos o něco dražší, za koncerty zaplatí lidé 250 nebo 300 korun. I obecné zdražování má letos zřejmě podíl na poklesu návštěvnosti. Město každoročně na akci přispívá čtyřmi miliony korun.

Karlovarské kulturní léto, které vzniklo před dvěma lety začátkem epidemie, je určené místním i turistům. Město chtělo podpořit turistiku v centru a nabídnout turistům i lázeňským hostům odpolední i večerní kulturní program.

Ačkoli kulturní léto eviduje letos méně lidí, Karlovy Vary mají velký počet hostů. "Hotely hlásí, že většina z nich je obsazená ze 75 procent. Bohužel to ale nejsou ty dlouhé lázeňské pobyty, které nám budou teď velmi chybět. Jsou to spíše Češi i Němci. Je vidět, že začínají mírně jezdit i Arabové, zejména v lázeňském hotelu Thermal jej jich hodně," řekla primátorka.

Vrcholem kulturního léta bude v září festival světel Vary září. Už nyní ale organizátoři připravují program na příští sezonu. Podle primátorky se jedná i o tom, že by kulturní léto mohlo pro své koncerty využít dočasnou stavbu festivalové televize KVIFF.TV u Themalu, která by zde zůstala po konci festivalu. Určená je ale pro menší počet návštěvníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMKV

Štítky ČR, správa, zábava, turistika, Karlovy Vary, koncert, léto, pandemie covidu-19, Andrea Pfeffer Ferklová, ANO 2011, turismus, divadlo, lázně, Česko, Wohnout, Vypsaná fiXa, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Karlovarské kulturní léto je letos menší zájem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.