Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chebské divadlo uvede poslední premiéru sezony, Obchodníka s deštěm

Poslední premiérou končící Sezony nového začátku bude v sobotu v Západočeském divadle Cheb romantický western Richarda Nathaniela Nashe Obchodník s deštěm. Jeden z nejoblíbenějších titulů moderní americké klasiky uvidí diváci po 49 letech od posledního chebského uvedení. Nastudování v režii Zdeňka Bartoše mělo v pátek veřejnou generálku.

Život rančerské rodiny Curryových v období dlouhého sucha změní příchod charismatického vyvolávače deště, který přináší naději nejen vysušené půdě, ale i citově vyprahlé stárnoucí farmářské dceři. Střet reality a fantazie, racionálního a magického myšlení přináší poznání, že "bez snů se žít nedá, ale jenom ve snech taky ne“.

Režisér Zdeněk Bartoš spolu s dramaturgyní Martinou Pokornou pro uvedení zvolili moderní překlad Jiřího Joska, který mimo jiné změnil zažitá jména hlavních postav Starbucka a Lízy na Starmana a Betty a díky němuž vyniká jemný humor a nadhled celého příběhu. „Nash se pohybuje na poli komedie. Nikoliv frašky vyvolávající výbuchy smíchu, spíše komedie v shakespearovském duchu. I tady jde o život a je tu plno vážných a bolestných situací, ale vyznění je pozitivní, je v něm jiskra naděje. A happyend,“ dodává režisér.

Výrazná scéna a kostýmy Michaely Semotánové odkazují na americký západ v období 50. let 20. století, v němž se příběh odehrává. Hudba Jiřího Švece vychází z kořenů country, bluegrassu a rock 'n' rollu. Z prastarého rádia se přímo na scéně linou tehdejší hity, střídané náladovými motivy připomínajícími filmovou hudbu v duchu Ennia Morriconneho.

V jediné ženské roli Betty Curryové se představí Magdaléna Hniličková, jako její bratři Petr Németh a Daniel Mišák a hlavou celé farmářské rodiny bude Jindřich Skopec. V titulní roli Billa Starmana se v alternacích střídají Petr Urban a Vuk Čelebić. Samotářského šerifova zástupce Fila hraje Pavel Richta a jako šerif se blýskne David Beneš.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, divadlo, premiéra, Cheb, Zdeněk Bartoš, Martina Pokorná, Jiří Josek, Jiří Švec, Petr Urban, Jindřich Skopec, David Beneš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chebské divadlo uvede poslední premiéru sezony, Obchodníka s deštěm  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.