Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Do knihovny zámku Kynžvart se vrátila kniha ze sbírky kancléře Metternicha

Do historické knihovny zámku Kynžvart se po několika desetiletích vrátila kniha ze sbírky kancléře Klemense Metternicha z počátku 19. století. Ztracenou knihu o islamistickém hnutí objevili badatelé před nedávnem v antikvariátu v Německu. Nakonec se ji podařilo odkoupit a vrátit do kancléřovy knihovny až díky příspěvku ministerstva kultury, řekl dnes kastelán Ondřej Cink.

Kniha z roku 1818 pojednává o historii asasínů. Autorem je rakouský historik a orientalista Joseph von Hammer-Purgstall. "Kniha se sem dostala díky činnosti knížete Metternicha, který založil knihovnu na takovém encyklopedickém základě. Měl široké zájmy a jeden ze zájmů byl i o oblast Předního východu a religiozity," uvedl kastelán. Asasíni, neboli hašašíni, vznikli jako islamistické hnutí kolem roku 1080.

Že svazek býval součástí kancléřovy knihovny, se potvrdilo i díky historickému katalogu knihovny. Už v roce 1953 při soupisu majetku se ale nenašel a od té doby byl uváděn jako ztracený.

Knihu našli před časem až externí badatelé v jednom z mnichovských antikvariátů. "Upozornili nás, že vykazuje takzvané markanty, takže patří do historického fondu. Těmi markanty je jednak razítko Metternichů, kterým jsou označeny knihy i v zámecké knihovně, a také štítek se signaturou, která určuje, kam ta kniha, do které místnosti a do kterého regálu, patří," řekl Cink.

Zámek měl ale omezený rozpočet a požadovanou cenu 2 tisíc eur (asi 51 400 korun) nemohl zaplatit. Knihu v hnědé kožené vazbě se nakonec díky finanční pomoci z ministerstva kultury podařilo koupit a navrátit zpět do kancléřovy knihovny.

Kancléřova knihovna v současnosti čítá okolo 24 tisíc svazků. Celkem je na zámku asi 45 tisíc knih. Podle kastelána ale stále některá díla chybějí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Státní zámek Kynžvart

Štítky ČR, památky, literatura, Kynžvart, knihovna, kniha, Klemens Wenzel von Metternich, purkrabí, Ondřej Cink, Německo, Joseph von Hammer-Purgstall

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do knihovny zámku Kynžvart se vrátila kniha ze sbírky kancléře Metternicha  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.