Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

První pokusy s termojadernou fúzí proběhly v Sokolově. Fyzika Ronalda Richtera připomíná kniha

Nová kniha popularizátora vědy Milana Řípy připomíná život světově uznávaného fyzika a sokolovského rodáka Ronalda Richtera, který pravděpodobně jako první na světě provedl pokusy s termojadernou fúzí. Životopisná publikace vznikla v době koronavirové uzávěry díky on-line spolupráci se sokolovským muzeem. Autor, který je fyzikem, pokřtil knihu v zimní zahradě sokolovského zámku.

Kniha Ronald Richter – Termojaderná fúze – první na světě – Sokolov 1936 informuje a fotograficky ilustruje jeho první pokusy v tehdejších chemických závodech ve Falknově nad Ohří (dnešním Synthomer Sokolov) v třicátých letech. Pokusy poté po sedmdesátileté práci fyziků celého světa vyústily ve stavbu zařízení na termojadernou fúzi – tokamaku ITER na jihu Francie.

Cílem knihy je podle autora na základě nových poznatků rehabilitovat pověst pošramocenou Richterovými neúspěšnými pokusy s jadernou fúzí na začátku padesátých let v Argentině. „Byl jsem v zajetí představ ostatních autorů o něm, že je to podvodník. Poslední fakta ale ukazují, že byl pilný a erudovaný fyzik, který měl v uvozovkách tu smůlu, že se mu ta fúze nepovedla," řekl autor.

„On ohlásil, že má termojadernou fúzi hotovou. Na základě této zprávy jeho sponzor Juan Perón, tehdejší prezident Argentiny, svolal tiskovou konferenci, kde prohlásil, že mají vyřešenou otázku termojaderné fúze a že bude rozdávat energii v lahvích. Fúze sice nebyla zdaleka hotová, ale byl první, který se tím začal vážně zabývat," uvedl Říha. Na základě této zprávy se o fúzi podle něj začaly v laboratořích zabývat Spojené státy americké i Sovětský svaz.

Na svém třináctém díle pracoval Říha rok a půl. Spolupracoval se sokolovským muzeem, především s ředitelem Michaelem Rundem, který mu pomáhal hledat v archivech. Komunikovali spolu kvůli epidemii covidu pouze prostřednictvím e-mailů.

Publikace o životě a odkazu Ronalda Richtera je určena odborníkům, široké veřejnosti a také studentům středních a vysokých škol. Bude v prodeji v sokolovském muzeu a v jeho e-shopu. Část knih bude díky podpoře sokolovské chemičky Synthomer distribuována do škol v Karlovarském kraji i na vysoké školy s chemickým a technickým zaměřením v celé zemi.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum Sokolov

Štítky ČR, literatura, jaderná, Sokolov, kniha, fůze, Ronald Richter, muzeum, Argentina, Francie, Juan Perón, USA, Sovětský svaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První pokusy s termojadernou fúzí proběhly v Sokolově. Fyzika Ronalda Richtera připomíná kniha  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.