Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chebská výstava ukáže, jak naši předkové prožívali smrt

Jak vnímali smrt naši předci? A jak vypadal rituál pohřbívání v době bronzové? Na otázky týkající se dřívějšího pohledu na smrt odpoví nová expozice chebského muzea, jež návštěvníky láká na exponáty z krypt, hřbitovů i kostelů.

Nová výstava Smrt pohledem archeologie, kterou pořádá Muzeum Cheb, přiblíží návštěvníkům jednu z tradičních disciplín archeologie, jíž se chebští odborníci dlouhodobě věnují. Zkoumání náhrobních kamenů a dávno zaniklých hřbitovů odhaluje tajemství pohřbívání našich předků, jejichž pohled na smrt se od současného velmi lišil.

Expozice, jejíž vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 2. září v 17:00 a zájemcům se oficiálně otevře ve čtvrtek 3. září, se nachází ve Velkém sálu Muzea města Cheb. K vidění jsou exponáty zapůjčené z majetku měst Skalná i Chodov. „Rádi bychom poděkovali všem, se kterými jsme spolupracovali v rámci samotných archeologických výzkumů a kteří tak dali najevo, že ochrana archeologického kulturního dědictví jim není lhostejná,“ uvedla k akci mluvčí města Cheb Simona Liptáková.

Výstava představí, jak vypadal vývoj pohřebního ritu na Chebsku od doby bronzové až po minulé století. Expozice nabídne pohled na movité exponáty z krypty kostela sv. Mikuláše v Chebu či hrobky rodiny Hendrichů ve Skalné. Chybět nebude ani mohylník z doby bronzové u Žírovic či raně slovanská pohřebiště na Chebském hradě a Třebeni. „Představen dále bude tamější zaniklý středověký až raně novověký hřbitov. Zároveň budou ke zhlédnutí i památky ze hřbitovů, které zanikly až po roce 1945 a dnes jsou již běžným archeologickým pramenem,“ dodala Liptáková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky výstava, vernisáž, expozice, pohřbívání, archeologie, smrt, exponát, hřbitov, muzeum, kostel, krypta, Cheb, Muzeum Cheb, Skalná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chebská výstava ukáže, jak naši předkové prožívali smrt  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.