Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Unikátní milíkovský statek u Chebu je po rekonstrukci a otevře se návštěvníkům

V Milíkově na Chebsku se chystá slavnostní otevření tamějšího hrázděného statku, jež je ukázkou místní lidové architektury a tvořivosti. Lidem se památka, jíž vlastní od roku 2008 Karlovarský kraj, poprvé otevře v záři. Součástí prohlídkového okruhu bude nová expozice, kterou vznikla ve spolupráci s Muzeem Cheb. ​

Postupné práce na obnovení památky začaly již před osmi lety. Kraj koupil usedlost v roce 2008, od roku 2013 pak odstartovala postupná rekonstrukce, která je nyní u konce. Řemeslníci se snažili při pracích zachovat u stavby, jejíž některé části pochází z konce 18. století, dřevěné prvky původního roubení a hrázdění. Dožilé části, které už nešlo zachovat, se nahradily novými. Změn doznal také interiér. 

Práce na statku byly rozděleny do několika etap. V té první byla opravena budova stodoly a následně také kolna. V roce 2017 byl objekt pro veřejnost uzavřen a začaly stavební úpravy na obytném stavení a malém domku v místech původních samostatných chlévů, který bude sloužit jako pokladna. Zároveň byl vystavěn zcela nový objekt sociálních zařízení pro návštěvníky,“ popsala Jitka Čmoková z tiskového odboru Karlovarského kraje.

Nová expozice venkova

V obytném domě, kolně a stodole najdou návštěvníci nově prostory expozice. Celý areál statku nabídne vhled do života zemědělské usedlosti na Chebsku na konci 19. století a v první třetině 20. století. Proměnou prošel rovněž pozemek, a to v podobě výsadby nových stromů a keřů a za stodolou návštěvníci najdou dvě osetá a osázená pole. Před průčelím obytného stavení se vybudovala typická předzahrádka.

Prostory usedlosti budou sloužit jako expozice a představí návštěvníkům nejen podobu života na statku a drobnou řemeslnou výrobu, ale zaměří se také na připomenutí lidové kultury a chebského folklóru,“ uvedla radní pro oblast kultury a památkové péče Oľga Haláková (KDU-ČSL).

Slavnostní otevření statku

Hrázděný statek v Milíkově se slavnostně otevře veřejnosti 11. září 2021 v 11:00 hodin. Součástí programu je ukázka lidových řemesel a prací, jež se vázaly k životu v hospodářství. Na své si přijdou také děti, které si vyzkouší hry, jimiž se bavili jejich vrstevníci v minulosti. Pro zájemce z Chebu bude k dispozici kyvadlová autobusová doprava. Projekt rekonstrukce celého areálu se financoval z evropských dotací a z rozpočtu Karlovarského kraje.

Ohodnoť článek

Foto milikov.cz

Štítky Milíkov, Kultura, Dědictví, statek, rekonstrukce, Cheb, Karlovarský kraj, okres Cheb, Muzeum Cheb, stodola, Oľga Haláková, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní milíkovský statek u Chebu je po rekonstrukci a otevře se návštěvníkům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.