Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Filmový festival Karlovy Vary zahájí světová premiéra filmu Zátopek

Zahajovacím filmem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary bude 20. srpna světová premiéra filmu Davida Ondříčka Zátopek. V životopisném dramatu o čtyřnásobném olympijském vítězi se v hlavních rolích objeví Václav Neužil a Martha Issová. Novináře o tom dnes informoval prezident festivalu Jiří Bartoška.

Letošní ročník festivalu se uskuteční 20. až 28. srpna. Ve dvou soutěžních sekcích – Hlavní soutěž a Na východ od Západu – a nesoutěžním programu Zvláštní uvedení nabídne 32 premiér. Diváci 55. ročníku se dočkají i pocty nadaci The Film Foundation, kterou v roce 1990 založil Martin Scorsese.

Organizátoři festivalu zatím neinformovali o případných hostech. "Člověk míní a bůh mění. Každých čtrnáct dnů se objeví nějaká nová informace a letošní hosté budou spíše 'last minute', budou se rozhodovat podle toho, jak se bude situace vyvíjet. Jak řekl Karel Och (umělecký ředitel festivalu), k filmům přijíždějí delegace a my uděláme všechno pro to, by přijížděly do bezpečné zóny. Budeme respektovat všechny dané podmínky," řekl Bartoška.

Letošní karlovarský festival je prvním ročníkem, kdy se obě soutěžní sekce vedle hraných snímků otevírají i filmům dokumentárním. V loňském roce se festival kvůli pandemii koronaviru nekonal.

Dlouhodobý zájem karlovarského festivalu o filmovou historii se letos projeví v Poctě The Film Foundation. Nezisková organizace, u jejíhož vzniku stál před jednatřiceti lety klasik americké kinematografie Scorsese, je jedním z klíčových hráčů v ochraně a zachování filmového dědictví. Na plátnech karlovarských kin se objeví desítka jedinečných snímků natočených mezi 30. a 90. lety minulého století a přibližujících kinematografie USA, Pobřeží slonoviny, Srí Lanky, Mexika, Tchaj-wanu a Maroka.

V hlavní soutěži se mimo jiné objeví premiéra snímku Atlas ptáků slovinského režiséra tvořícího v České republice Olma Omerzua s Miroslavem Donutilem v hlavní roli nebo světová premiéra jednozáběrového filmu Bod varu britského režiséra Philipa Barantiniho. Soutěž Na východ od Západu nabídne česko-polskou absurdní komedii Blízcí režiséra Grzegorze Jaroszuka nebo premiéru dramatu Jednotka intenzivního života režisérky Adély Komrzý.

Další část programu, nesoutěžní výběr nejvýraznějších snímků z let 2020 a 2021, představí dramaturgický tým festivalu dva týdny před zahájením jeho 55. ročníku.

Festival dříve hospodařil s ročním rozpočtem zhruba 130 milionů korun. Při posledním řádném ročníku v roce 2019 ke státní dotaci 30 milionů z veřejných zdrojů dostal ještě po osmi milionech od kraje a města. Loni město dalo festivalu 2,5 milionu korun a kraj 1,5 milionu korun. Loni festival nahradila v termínu akce čtyřdenní přehlídka filmů v českých kinech napříč republikou, zamýšlená podzimní překlenovací přehlídka se navzdory plánům neuskutečnila vůbec.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mmkv.cz

Štítky ČR, film, festival, MFF, premiéra, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Zátopek, Jiří Bartoška, David Ondříček, Martha Issová, Václav Neužil, Martin Scorsese, soutěž, režisér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmový festival Karlovy Vary zahájí světová premiéra filmu Zátopek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.