Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Karlovarský symfonický orchestr bude poprvé v historii řídit žena

Rada města Karlovy Vary dnes jmenovala novou ředitelku Karlovarského symfonického orchestru. Je jí Michaela Moc Káčerková, která uspěla ve výběrovém řízení. To před několika týdny vypsala radnice krajského města. Jedná se o první ženu v historii orchestru, který byl založen před 186 lety.

„Nově jmenovaná ředitelka je v hudebním světě známá jako koncertní varhanice, ale také jako zakladatelka a ředitelka Mezinárodního hudebního festivalu J. C. F. Fischera, který pořádá od roku 2014. Má tak zkušenosti nejen výkonné umělkyně, ale také umělecké manažerky. Funkce se ujímá k 1. červnu letošního roku,“ uvedl Jan Kopál, mluvčí karlovarského magistrátu.

Do vyhlášeného výběrového řízení na pozici ředitele orchestru se přihlásilo celkem deset uchazečů. Jeden se ale následně odhlásil a proto odborná komise posuzovala devět doručených životopisů a navrhovaných koncepcí.

„Na základě posouzení doručených materiálů, tedy životopisu, koncepce řízení orchestru a výsledků ústních pohovorů komise jednomyslně doporučila radě města jmenovat na vedoucí pracovní místo ředitelky příspěvkové organizace KSO Michaelu Moc Káčerkovou. Te se ještě před hlasováním osobně radě města představila a uvedla, že má ke Karlovým Varům silný vztah, má tu rodinné zázemí. Ve své koncepci si uvědomuje tlak na veřejné rozpočty a uvádí možnosti dalšího externího financování, ať už sponzorského, grantového nebo dotačního. Chce orchestr také zviditelnit spoluprací s médii, která se zaměřují na klasickou hudbu,“ dodal mluvčí radnice.

V devítičlenné odborné komisi, která vybírala ředitele Karlovarského symfonického orchestru, zasedal například Jiří Dokoupil, prezident Unie orchestrálních hudebníků ČR, Miloš Formáček, ředitel Severočeského divadla opery a baletu, František Jeřábek, pedagog Konzervatoře Brno, první trombonista orchestru Janáčkovy Opery Národního divadla v Brně nebo David Mareček, generální ředitel České filharmonie. Za město byla v komisi primátorka Andrea Pfeffer Ferklová a vedoucí odboru kultury František Škaryd.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky KSO, rada města, Karlovy Vary, výběrové řízení, komise, orchestr, rada obce, Johann Caspar Ferdinand Fischer, David Mareček, Andrea Pfeffer Ferklová, František Jeřábek, Česká filharmonie, Národní divadlo Brno, Konzervatoř Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský symfonický orchestr bude poprvé v historii řídit žena  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.