Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Seriózní kuželkové drama vyneslo hercům z Karlovarského kraje vítězství v unikátním projektu

Divadelníci z celé republiky se spojili v netradičním projektu "Vitamín D aneb Divadla spolu". Během tří dnů měli za úkol vymyslet a natočit krátkou inscenaci na zadané téma. Nejlépe si poradil tým Západočeského divadla v Chebu a činohry Karlovarského městského divadla, který hravě a vtipně odvyprávěl příběh ze života bowlingové kuželky pojmenovaný Strajk.

Do ojedinělého projektu se zapojilo celkem 13 divadel. Všichni poté museli zpracovat jedno téma, kterým bylo vylosované přísloví "Nestačí, když umíš jezdit. Musíš umět také padat." Herci na to měli tři dny, divadelní minihra nesměla být delší než čtvrt hodiny.

Chebsko-karlovarské "seriózní drama" ze života bowlingové kuželky Strajkl zaujalo diváky originalitou nápadu i zpracováním, při němž se mimo jiné téměř všichni herci obešli bez rukou. Do Chebu tak brzy přijede putovní vítězná trofej, více než třímetrová socha, připomínající slavného Oskara, ovšem s ryze českým jménem Láďa. Vystavena bude po celou následující sezónu v budově Západočeského divadla jako poděkování divákům. 

Celý nápad se zrodil v libereckém Divadle F. X. Šaldy. Tamní divadelníci oslovili nejprve několik spřátelených souborů a společně pak celý projekt vymysleli. Otevřenou výzvu rozeslali všem zřizovaným profesionálním divadlům v Čechách i na Moravě. 

„Když jsme začali celou akci připravovat, netušili jsme, jak pozitivní ohlas bude mít. Ačkoli se mnozí kolegové na počátku tak trochu obávali, k čemu se to vlastně upsali, poté, co do projektu aktivně vstoupili, netajili se tím, že si to opravdu užili. Představte si tři dny a noci společné práce, na které se podílí celý divadelní provoz. Nejsou to pouze herci, režiséři, dramaturgové, výtvarníci či hudebníci, ale také technici, osvětlovači, zvukaři, garderobky, vlásenkářky a spousta dalších lidí. Všichni jsou nezastupitelní a všichni do toho jdou naplno, aby hájili barvy svého divadla,“ popsala umělecká šéfka DFXŠ Kateřina Dušková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Západočeské divadlo v Chebu

Štítky divadlo, Cheb, Západočeské divadlo v Chebu, Karlovarské městské divadlo, Vitamín D, soutěž, kultura, Strajk, projekt, herec, Karlovarský kraj, Západočeské divadlo, Ceny Oscar, Divadlo F. X. Šaldy, Česko, kuželky, divadelní herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seriózní kuželkové drama vyneslo hercům z Karlovarského kraje vítězství v unikátním projektu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.