Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Příští týden se v Karlovarském kraji otevřou některé památky, muzea a galerie

V Karlovarském kraji se od příštího týdne díky příznivé epidemické situaci ohledně koronaviru otevřou některé památky a kulturní objekty. Týká se to ale pouze těch, které nabízí individuální návštěvy. Ostatní památky, jako například zámek Kynžvart nebo hornické doly, čekají na další vlnu rozvolnění protiepidemických opatření, která umožní i hromadné prohlídky. Památky a další turistické cíle v regionu se potýkají v důsledku epidemie a utlumení cestovního ruchu s finančními ztrátami.

V zámku Kynžvart si na zahájení letošní sezony ještě počkají. „Otevřít se příští pondělí nechystáme, naše expozice neumožňují prohlídky po jednotlivcích, ale pouze s průvodcem," řekl dnes novinářům kastelán zámku Ondřej Cink, podle kterého je v současné době návštěvníkům zpřístupněn alespoň zámecký park.

Na otevření se nechystá například ani Štola č.1 v Jáchymově či důl Jeroným na Sokolovsku. Objekty jsou přístupné pouze s průvodcem, uvedl ředitel Michael Rund. O režimu provozu vzhledem k rekonstrukci Pluhovských domů bude ještě tento týden jednat vedení hradu a zámku Bečova nad Teplou.

Naopak další turistické cíle v regionu zřizované krajem sokolovské muzeum nebo hornické muzeum v Krásně otevřou od středy 5. května. „Vyzkoušeli jsme si na podzim, že splnit požadavky, jako jsou ochranné prostředky, omezení počtu lidí nebo rozestupy, pro nás nejsou problém. Takže jsme připraveni otevřít," řekl Rund. Návštěvníci se ale budou muset obejít bez prohlídky zlatého pokladu v sokolovském muzeu či bez důlního vláčku.

Na znovuzahájení sezony se kvůli protiepidemickým opatřením připravuje také hrad Loket, který je jinak veřejnosti přístupný celoročně. Tento týden ho čeká uklízení, otevřít se chystá již v pondělí. Dodržovat hygienická nařízení nebude podle ředitelky hradu Jany Těžké problém.

Vláda v pondělí rozhodla, že ve třech krajích, kromě Karlovarského, také v Královéhradeckém a Plzeňském, budou moci lidé po delší době kvůli koronavirové epidemii navštívit muzea, galerie, památky a některé další kulturní objekty. Bude ale nutné dodržovat protikoronavirová opatření. Lidé je budou moci navštěvovat jen tak, aby jedna osoba uvnitř měla k dispozici 15 metrů čtverečních plochy, která je přístupná veřejnosti. Návštěvníci jsou povinni udržovat rozestupy alespoň dva metry, pokud nejde o lidi ze společné domácnosti. Budou muset používat respirátory a povoleny nejsou skupinové prohlídky.

V Karlovarském kraji díky poklesu počtu případů covidu-19 již tento týden zahájily běžný provoz mateřské školy. Od příštího týdne se zahájí rotační výuka také na druhém stupni základních škol.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum Sokolov

Štítky ČR, kultura, vláda, koronavirus, Plzeňský, Karlovarský, muzea, galerie, památky, opatření, Karlovarský kraj, muzeum, Kynžvart, Ondřej Cink, Důl Jeroným, Jáchymov, okres Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příští týden se v Karlovarském kraji otevřou některé památky, muzea a galerie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.