Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Cheb se chce ucházet o pořadatelství zahajovacího ceremoniálu Dnů evropského kulturního dědictví

V příštím roce uplyne 700 let od připojení Chebska k českému království. Rozhodlo o tom vítězství v bitvě u Mühldorfu, kdy Chebsko dostal jako dar Jan Lucemburský. Výročí se má prolínat celým příštím rokem, který podle starosty města Antonína Jalovce (VPM) snad už bude bez pandemie koronaviru.

„Z pohledu Chebu a celého regionu se jedná o velmi zásadní výročí a proto chceme do příprav zapojit co nejvíce hlavně městských subjektů a společností. Bitva se sice odehrála v září, ale my chceme slavit celý rok,“ vysvětluje Antonín Jalovec.

Ten chce ke spolupráci vyzvat vedle muzea a archivu také žáky chebských škol, galerie a místní divadlo. Rok 2022 je sudým, takže by se ve městě měl konat i mezinárodní festival dechových hudeb Fijo.

„Tento festival byl v loňském roce právě kvůli pandemii zrušen a já pevně věřím, že příští rok už jeho pořádání nic bránit nebude,“ pokračuje dále starosta.

Vedení města se rovněž chce ucházet o pořádání zahajovacího ceremoniálu Dnů evropského kulturního dědictví. Ty se každoročně konají v září a veřejnosti jsou zpřístupňovány zajímavá a unikátní prostory a památky, které jsou po většinu roku uzavřené nebo nepřístupné.

„Myslíme si, že výročí 700 let bitvy u Mühldorfu a připojení Chebska k českému království by mohlo být jedním z rozhodujících faktorů pro přidělení tohoto pořadatelství. Navíc jsou tyto dny vždy v září, což by přesně korespondovalo se zmiňovanou bitvou a pro město by to v rámci oslav byla jakási třešnička na pomyslném dortu,“ dodal Antonín Jalovec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky Cheb, oslavy, Dny kulturního dědictví, Mühldorf, Jan Lucemburský, okres Cheb, kulturní dědictví, pandemie covidu-19, České království, rituál, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb se chce ucházet o pořadatelství zahajovacího ceremoniálu Dnů evropského kulturního dědictví  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.