Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

V areálu hradu a zámku Bečov nad Teplou dokončují obnovu Pluhovských domů

V areálu hradu a zámku Bečov nad Teplou na Karlovarsku dokončují opravu takzvaných Pluhovských domů. Původně renesanční palác, který prodělal poslední historické úpravy v 19. a 20. století, má nyní opravenou fasádu, střechu i vnitřní omítky. Jeho součástí bude i nová muzejně-galerijní expozice relikviáře svatého Maura, která by mohla být veřejnosti přístupná už v první polovině příštího roku. Řekl to ředitel Územní památkové správy v Praze Národního památkového ústavu (NPÚ) Dušan Michelfeit.

Stavební a památková obnova Pluhovských domů začala v červnu minulého roku a dokončena by měla být v březnu příštího roku. V současné době se stavební práce přesouvají do interiérů, kde stavebníci dokončují vnitřní prostory budoucí expozice a jejího provozu. Na jarní měsíce je naplánována instalace a dokončení nových prohlídkových tras.

"Na obnovu Pluhovských domů a vytvoření nových expozic vyčlenil NPÚ více než 100 milionů korun. Do konce října se proinvestovalo okolo 45 milionů korun," uvedl Dušan Michelfeit.

"Nová expozice relikviáře svatého Maura by měla být oproti té stávající změněna v několika aspektech: jednak zabírá větší výstavní plochu, jednak by měla být volně přístupná pro návštěvníky muzejně-galerijní formou a budou zde vystavené předměty, na které doteď nebyl prostor. Budou tam i takzvané zvukové sprchy, digitální ilustrace a další technologie, které se ještě teď řeší," popsal kastelán zámku Tomáš Wizovský.

Součástí nového návštěvnické okruhu Pluhovských domů by měla být i expozice vzácných vín a koňaků, které se našly zároveň s relikviářem. Jejich hodnota se odhaduje až na 30 milionů korun. V přízemí domu bude zázemí pro návštěvníky, obchod se suvenýry, pokladna, toalety, ale i kavárna ve francouzském stylu, která má odkazovat na poslední šlechtické majitele, vévodský rod Beaufort - Spontini. V dalších patrech bude kromě relikviáře také multifunkční sál a učebny pro edukativní programy.

V rámci letošních oslav 35. výročí od znovunalezení relikviáře v hradní kapli svatého Petra přichystal bečovský zámek soutěž s názvem Relikviář očima dětí. V současné době jsou díla vystavena v prostorách středověkého hradu, kvůli protiepidemickým opatřením se ale vyhlášení výsledků o nejlepší díla uskuteční on-line. Některá z nich pak ozdobí interiéry rekonstruovaných Pluhovský domů.

Branami bečovského zámku projde ročně na 70.000 návštěvníků, dalších asi 1500 se účastní některého z výukových programů. Po dokončení oprav se předpokládá rozšíření návštěvnické sezony na deset měsíců v roce a minimálně stotisícová návštěvnost.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, památky, stavby, Bečov, dům, Hrad a zámek Bečov nad Teplou, Národní památkový ústav, Relikviář svatého Maura, Praha, Karlovarský kraj, zámek, palác, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu hradu a zámku Bečov nad Teplou dokončují obnovu Pluhovských domů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.