Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve věku 82 let zemřel oscarový režisér Jiří Menzel

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel. Na facebooku to oznámila jeho manželka Olga Menzelová a informaci o jeho úmrtí potvrdila Menzelova asistentka Míla Řádová. V posledních letech se Menzel potýkal s vážnými zdravotními problémy. Jako režisér má Menzel na svém kontě zhruba dvě desítky filmů a v řadě snímků se objevil i jako herec. V roce 1967 získal za film Ostře sledované vlaky, natočený podle románu Bohumila Hrabala, americkou cenu Oscar pro cizojazyčný film.

"Jiřinko náš milovaný, nejstatečnější ze všech statečných. Včera (v sobotu) večer doma v našich náručích tvoje tělo opustilo náš pozemský svět," uvedla na facebooku manželka režiséra. Menzel se v posledních letech už na veřejnosti neobjevoval poté, co v roce 2017 prodělal náročnou mnohahodinovou operaci hlavy. Po ní byl udržován několik týdnů v umělém spánku. "Děkuju i za ty těžké poslední tři roky. Stále jsi mi pomáhal. Svou statečností, chutí, neobyčejnou vůlí do života a humorem," napsala dnes Menzelová.

"Děkuji mu za všechno, co pro nás udělal. Sbohem, pane," uvedl na twitteru v reakci na zprávu o Menzelově smrti jeho mladší kolega, režisér Jan Hřebejk.

"Měl jsem v životě vždycky více štěstí než rozumu," řekl Menzel v roce 2016, když vzpomínal na film Ostře sledované vlaky oceněný Oscarem. "Nabídka natáčet film mi jako filmovému začátečníkovi spadla z nebe. Dalším štěstím bylo, že jsem při práci na tomto snímku byl obklopen lidmi, bez kterých by ten snímek nemohl mít úspěch. Více než ceny a medaile, které jsem za tento film dostal, bylo pro mne celoživotní přátelství s Bohumilem Hrabalem," dodal.

Velká část Menzelova díla jako režiséra byla spjata právě s Hrabalovým dílem. Už jeden z prvních Menzelových filmů, Perličky na dně z roku 1965, byl zpracováním Hrabalových povídek. Na filmu se tehdy Menzel podílel s dalšími osobnostmi československé nové vlny. Podle Hrabalových knih pak Menzel kromě Ostře sledovaných vlaků natočil také snímky Skřivánci na niti, Postřižiny nebo Slavnosti sněženek. Jeho poslední hrabalovskou adaptací a předposledním režijním počinem byl film Obsluhoval jsem anglického krále z roku 2006.

Menzel ale natočil také třeba filmy podle děl spisovatele Vladislava Vančury, jako byly snímky Rozmarné léto a Konec starých časů. Na dalších snímcích zase spolupracoval se Zdeňkem Svěrákem a Ladislavem Smoljakem, se kterými se koncem 70. let minulého století setkal v souboru Divadla Járy Cimrmana. Vznikly tak filmy Na samotě u lesa nebo Vesničko má středisková. Snímek Vesničko má středisková byl v roce 1985 nominována na Oscara.

Posledním režijním počinem Jiřího Menzela byl snímek Donšajni z roku 2013. Jako herec se objevil v kinech ještě v roce 2018 v hlavní roli filmu Tlumočník, který byl však natočen ještě před operací jeho hlavy v roce 2017. Kromě filmu se Menzel věnoval i divadelní režii. Rovněž vyučoval na pražské Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění (FAMU).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Paul Katzenberger

Štítky ČR, film, úmrtí, Menzel, Jiří Menzel, režisér, Bohumil Hrabal, Ceny Oscar, Ostře sledované vlaky, Olga Menzelová, Facebook, Vesničko má středisková, Vladislav Vančura, Zdeněk Svěrák, Jan Hřebejk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve věku 82 let zemřel oscarový režisér Jiří Menzel  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.