Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Chebské divadlo po pauze představí v premiéře Homérova Odyssea

Po pauze způsobené opatřeními proti šíření koronaviru se chebské divadlo opět otevře divákům. Na sobotu 30. května připravilo premiéru dobrodružné inscenace pro celou rodinu Odysseus. Dramatizace Homérova eposu se pro chebské divadlo ujali režisér Josef Kačmarčík a dramaturgyně Martina Pokorná.

Představení zachovává neobvyklou strukturu původního díla, v němž hraje hlavní roli vyprávění a vypravěčská tradice. "S hlavním hrdinou se tak setkáváme nikoli při vyplouvání z vypleněné Tróji, ale v momentě, kdy už má větší část svého desetiletého bloudění za sebou. Vzpomíná na prožitá dobrodružství, která se před ním začínají v zadním plánu jeviště zhmotňovat," uvedla dramaturgyně Martina Pokorná. Zásadní zastavení Odyssea a jeho posádky tak uvidí diváci na vlastní oči.

Autoři dramatizace pracovali s meziválečným překladem Otmara Vaňorného, který zachovává poetiku a lehký patos. Text pak místy přechází z homérského verše k próze.

Scéna výtvarníka Jána Tereby pracuje s motivem živlů, na jevišti se objeví voda i oheň. Na scénu připluje velká kostra lodi a desítka herců bude muset zvládnout velké množství rolí také pomocí nejrůznějších masek. V inscenaci hrají členové domácího souboru i hosté divadla.

Monumentálnost scény podporuje také hudba a zvukový design inscenace od Ondřeje Gáška. Choreografii akčních pohybových scén vytvořila srbská choreografka Ivana Dukićová, která kvůli uzavření hranic uvízla v Česku, a mohla tak na inscenaci pracovat mnohem déle, než bylo původně plánováno.

Kvůli stále trvajícím opatřením ale divadlo může zaplnit hlediště jen z jedné třetiny.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, divadlo, koronavirus, premiéra, Cheb, FOTO, Homér, Martina Pokorná, Odysseus, Otmar Vaňorný, Trója, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chebské divadlo po pauze představí v premiéře Homérova Odyssea  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.