Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Braunovy sochy se vrátily na zámek Valeč. Návštěvníci je uvidí v netradiční expozici

Na státním zámku vznikla nová expozice osmadvaceti vzácných barokních soch od Matyáše Bernarda Brauna. Ty budou doplněné světelnými a zvukovými efekty. Projekt připravila plzeňská Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara se zámkem Valeč.

Sochy se na zámek vrátily po čtyřiačtyřiceti letech z kladrubského kláštera. Kdy se zpřístupní veřejnosti se zatím neví. 25. května se otevřou všechny státní památky. Lidé budou moci do expozic pouze po skupinách. Kastelán hradu nám sdělil, že se expozice otevře veřejnosti ještě v letošní sezóně. Ale až poté, co se ukáže jakým je zájem o prohlídky v v malých skupinách. Zatím je možná ji navštívit alespoň virtuálně.

Pomáhali studenti z Fakulty umění a designu

"Barevná scénická světla lze programovat do jakékoli intenzity a odstínu. Osvětlení se bude uzpůsobovat návštěvníkům a spolu s hudbou bude působit na jejich pocity," řekl kastelán Tomáš Petr

Návštěvníci dostanou možnost světla ovládat.  V prostoru staré kovárny, kde jsou sochy umístěné, budou také komentované prohlídky a videomapping Na přípravě zámek spolupracoval s Fakultou umění a designu Západočeské univerzity v Plzni. Na expozici se podíleli studenti i profesoři, kteří připravovali osvětlení, ozvučení i samotné prostory. Pro výstavní prostory poněkud netradiční.

"Byla využita osvětlení podobná pro show a koncerty. Hudba bude založena na kompozici barokních umělců a bude přecházet až do moderních elektronických zvuků," řekl vedoucí ateliéru Multimédia a autor koncepce Jan Morávek.

Sochy postav řecké mytologie vytvořil Braun pro Valeč kolem roku 1735. Originály byly po požáru zámku v roce 1976 převezeny do Kladrub. V zámeckém parku ve Valči jsou vystaveny jejich kopie. Náročný přesun originálů začal už loni v listopadu.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Štítky Valec, sochy, Braun, Matyáš Bernard Braun, zámek, expozice, výstava, socha, zámek Valeč, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, osvětlení, Jan Morávek, purkrabí, Západočeská univerzita v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Braunovy sochy se vrátily na zámek Valeč. Návštěvníci je uvidí v netradiční expozici  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.