Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Policisté za opatření na hranicích nemohou a kontroly provádět musí, řidiči se na ně zlobí zbytečně

Největší problémy jsou na hraničním přejezdu Pomezí nad Ohří, kde se tvoří kolony. Jen za včerejší den tam policisté zkontrolovali přes tři tisíce osob a necelých patnáct set vozidel. Na dvou zbývajících přechodech je situace klidnější. I přesto se ozývají hlasy volající po otevření dalších přechodů.

„Karlovarská policie v rámci svého působení na státních hranicích České republiky přijala veškerá možná personální, organizační i technická opatření za účelem efektivního plnění úkolů vyplývajících zejména z usnesení vlády o přijetí krizového opatření,“ říká krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí. 

Na třech přechodech, které jsou  Karlovarském kraji v současnosti otevřené, včera policisté  zkontrolovali celkem 4470 osob a 2547 vozidel.

„Nejfrekventovanějším hraničním přechodem je Pomezí nad Ohří (CZE)  – Schirnding (DEU), kde policisté včera zkontrolovali 3 094 osob a 1 435 vozidel. Na hraničním přechodu Vojtanov (CZE) – Schönberg (DEU) to bylo 1031 osob a 779 vozidel a na Božím Daru (CZE) - Oberwiesenthal (DEU) zkontrolovali 345 osob a 333 vozidel,“ pokračuje mluvčí.

Kontrola těchto osob spočívá v tom, že policistům předloží doklady a dokumenty opravňující je k překročení státní hranice. Tyto osoby musí policisté zkontrolovat v evidencích, zjistit zda spadají za účelem vycestování do výjimek ze zákazu volného pohybu nebo zda splňují podmínky pro vstup na území ČR.

„Dále se zjišťuje, v jakém režimu překračují státní hranici a zda se na ně vztahují karanténní opatření či nikoliv. Všechny tyto informace policisté evidují prostřednictvím mobilní bezpečné platformy a tato administrativa je nezbytná pro plnění následných úkonů,“ vysvětluje Kateřina Krejčí.

Policisté ujišťují veřejnost, že v místech určených pro překračování státních hranic České republiky s Německem nasadili maximální počet policistů a tam, kde to bylo technicky možné, rozšířili počet jízdních pruhů, aby co nejvíce zamezili vzniku kolon. Byly i rozděleny jízdní pruhy zvlášť pro osobní a nákladní vozidla, aby došlo k urychlení jejich odbavování. O ten samý postup byli požádáni i pracovníci na německé straně hranice.

„Byl jsem se osobně podívat na Pomezí a jsem přesvědčen, že za vzniklé dopravní komplikace rozhodně nemohou policisté, kteří provádějí kontrolu. Ti každý den zkontrolují tisíce vozidel a osob a zvládají to velice dobře. Jedná se o velmi náročnou práci jak po fyzické, tak po psychické stránce. V této složité době za kolegy na hraničních přechodech stojím a jejich dobře odvedené práce si velmi cením,“ uvedl Petr Macháček, ředitel Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje.

Problémy na hraničních přechodech vnímají i starostové obcí v pohraničí a samozřejmě i vedení Karlovarského kraje. Všichni volají po změnách a případném otevření dalších přechodů. Problematickou situaci navíc někteří řidiči řeší tím, že hranici překračují na lesních cestách, cyklostezkách a dalších místech.

„Setkáváme se s odsunutými zátarasy a víme, že lidé překračují hranice všude možně. Uvažujeme o tom, že nainstalujeme fotopasti. Policisté údajně používají k monitoringy drony. Situace je opravdu katastrofální. Žádali jsme ministra vnitra o otevření dalších přechodů, ale nikdo nás neslyší,“ postěžoval si místostarosta Chebu Jiří Černý.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PČR

Štítky hranice, kontroly, karanténa, opatření, Karlovarský kraj, kolony, Česko, státní hranice, Pomezí nad Ohří, hraniční přechod, Petr Macháček, Jiří Černý, Německo, Schirnding, Vojtanov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté za opatření na hranicích nemohou a kontroly provádět musí, řidiči se na ně zlobí zbytečně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.