Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Karlovarské letiště se dočká opravených střech. Brzy přibudou solární panely i větší parkoviště

Karlovarský kraj opraví v areálu Letiště Karlovy Vary střechy dvou vedlejších budov. Kromě oprav technického stavu střechy upraví tak, aby na ně bylo možné umístit i solární panely, které by vyráběly elektřinu pro provoz letiště.

S rostoucím počtem linek, které na letiště létají, se připravuje i rozšíření přilehlého parkoviště, řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN).

„Rekonstrukce střech v areálu letiště se týkají jednak té staré historické odbavovací haly a jednak budovy, kde dnes sídlí F-Air, letecká škola. Ty střechy rekonstrukci potřebují, ale také je to nezbytnou podmínkou pro instalaci fotovoltaických elektráren, které už máme naprojektovány s návratností investice tři roky. Rekonstrukce těchto střech vyjde na necelých 12 milionů korun a je naplánovaná na letošní sezony," uvedl Kulhánek.

Karlovarské letiště je stále častěji využíváno i pro charterové lety, zatím zejména do středozemních destinací. Výhodou pro cestující odlétající z Karlových Varů je kromě toho, že nemusí jezdit na pražské letiště, i to, že u karlovarského letiště mohou nechat zaparkované auto zdarma a po dovolené opět vystoupit z letadla a rovnou autem odjet.

Jenže s přibývajícími lety už parkoviště přestává stačit. Letiště proto připravuje využití dalších ploch v blízkosti odbavovací haly tak, aby se počet parkovacích míst, kterých je dnes několik desítek, zhruba zdvojnásobil.

Mezinárodní letiště v Karlových Varech odbavilo na třech charterových linkách za loňský rok 10 924 cestujících, meziročně je to o 84,1 procenta více. Stoupl také zájem o leteckou školu, naopak mírně ubylo cestujících soukromých letů.

Letos letadla z Karlových Varů zamíří do Řecka, Bulharska, Turecka, Tuniska, Uzbekistánu a do Izraele. Podle odhadů by se tak počet odbavených cestujících mohl zvýšit až několikanásobně.

Ohodnoť článek

Štítky Karlovy Vary, stavby, správa, letectví, energie, ekologie, letiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarské letiště se dočká opravených střech. Brzy přibudou solární panely i větší parkoviště  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.